BOT regelt het gewoon

Gepubliceerd op Friday 25 December 2015 25 December 2015 Impressie Commissie BOT

BOT regelt het gewoon
Beheer, onderhoud en transport: er gebeurt heel veel achter de schermen

Het is zaterdagmiddag 12:00 uur. De herkenbare geur van plaksel en lassen komt je tegemoet zodra de deuren van de bouwhal opengaan. De grote stalen constructies met hier en daar al wat losse carnavalskoppen die klaarstaan om geverfd te worden, roept enerzijds nostalgie op en anderzijds de kriebel van het aankomende carnaval. Wie kan zich een carnaval voorstellen zonder een optocht met levensgrote gekleurde wagens? Voor velen zo vanzelfsprekend dat die wagens, de Kruikenzeiker op de sokkel en de Kiosk er elk jaar ‘gewoon’ staan. De mannen van BOT weten wel beter.

Commissie BOT is onderdeel van de Carnavalsstichting Tilburg. Voorheen ook wel bekend onder de titel Facilitaire Commissie of Technische Commissie. De heren komen elke (ja, elke!) zaterdagmiddag in de bouwhal bijeen. In de bouwhal bouwen verenigingen het hele seizoen aan hun carnavalswagens.

Als het moet, dan moet het
Het binnenlopen van de ruimte waar BOT zitting houdt, voelt een beetje als 20 jaar terug in de tijd stappen. De thermoskannen koffie en plastic bekers op tafel, de frikandellen liggen in het vet en de sigaren in de mond. Een beeld wat bij veel bouwende verenigingen bekend voor moet komen. De heren ontfermen zich over het reilen en zeilen in de bouwhal. Er zijn tegenwoordig toch steeds meer eisen waar aan voldaan moet worden.
Voorzitter van BOT, Geert Gijsbers: “Hoe we dat doen? Gewoon, door er altijd te zijn, dan weet iedereen je te vinden. Ons doel is ook om het voor iedereen goed te willen doen. Alleen als je samenwerkt, kom je ergens. Aan de andere kant zijn we ook streng: als iets moet, dan moet het gewoon!”

Onderhoud van Tilburgse iconen
BOT is niet alleen beheerder van de bouwhal, de heren zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van veel Tilburgse iconen als de kiosk, de sokkel en de prinsewagen. De prinsewagen beschrijven de mannen als een ruwe diamant. Ieder jaar krijgt hij nieuwe toevoegingen en zo wordt hij steeds mooier en mooier. Na 11 jaar wordt de wagen vervangen en begint het pimpen weer van voor af aan. Dankbaar praten de mannen over Manuela die zo goed kan schilderen. Dit jaar is het nieuwe symbool van Kruikenstad aan de beurt en schildert Manuela de grote groen-oranje K op meerdere plekken op de prinsewagen.

Ondeugend stralende ogen
Als de BOT-mannen aan het woord zijn, klinkt door hun verhalen en discussies trots en melancholiek. Zeker wanneer de anekdotes over vroeger op tafel komen. Zo beginnen de ogen weer ondeugend te stralen als ze vertellen over het optuigen en versieren van de heuvel en hoe dat vroeger liep. “Gewoon ’s nachts want dan had je geen last van het verkeer. Toestemming? Nee joh, dat deden we gewoon. De kiosk, de sokkel en de vlaggen en de politie hielp een handje mee.” En zo zijn er nog veel meer anekdotes en geouwehoer. Als buitenstaander is het systeem waarmee de heren werken niet erg duidelijk. Maar eigenlijk is het ook helemaal niet nodig om het te begrijpen. Het zit in de grijze koppies en aan het einde van het liedje komt het er op neer dat zij het ‘gewoon’ regelen!

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…