D’n Inkèèk: Déés is Karneval!

Op 25 oktober 2017 werd Tilburger Joost van der Werf geïnstalleerd als Pottekèèker van het openbaar carnaval in Kruikenstad. Samen met zijn filmploeg toog hij in het carnavalsjaar 2017-2018 door Kruikenstad om 5 verhaallijnen te volgen.

Dit betekende de start van een werkelijk uniek project waarin Joost op zoek ging naar de wereld die ‘Karneval in Kruikenstad’ heet. In samenwerking met Carnavalsstichting Tilburg werd gezocht naar verschillende belevingswerelden van carnaval vierende kruiken en kruikinnen, die dat ieder op hun eigen wijze doen én beleven. Het is een prachtig document geworden dat een oprechte en eerlijke inkijk geeft in het openbaar carnaval in Kruikenstad. Een inkijk in hoe het carnaval in Kruikenstad zich in 55 jaar heeft ontwikkeld tot wat het nu is én hoe het gevierd wordt, eenieder met zijn of haar eigen tradities en gebruiken! Maar ook een document dat laat zien welke rol carnaval speelt bij thema’s van verbinding, verbroedering en saamhorigheid en hoe dat ons kruiken en kruikinnen samenbrengt.

D’n inkèèk is vanaf nu openbaar te zien voor alle kruiken en kruikinnen. Bekijk ‘m samen en help ons het groen-oranje virus te verspreiden door de video mee te delen:

55 jaar

Thema's

Verbinden

Alle Tilburgers kennis laten maken met het trotse groen‐oranje gevoel dat mensen samenbrengt en verbindt. Carnaval niet alleen als cultureel erfgoed, maar als breed gedragen traditie in onze samenleving.

Verbreden

Het aanspreken van nieuwe doelgroepen bij carnaval (jongeren, studenten, ouderen, allochtonen etc.). Maar ook carnaval promoten buiten de stadskern in alle wijken door samenwerking met mensen en bedrijven.

Verdiepen

Meer mensen kennis laten maken met de historie en tradities van carnaval in Kruikenstad. Waar komen de vele activiteiten vandaan en wat betekent een ‘samen groen-oranje’? Je mag als Tilburger trots zijn op ons openbaar carnaval!

De Rode Draad

Verleden

Terugblik op 55 jaar openbaar carnaval in Kruikenstad.

Historie

Heden

Samen zijn we trots op waar we vandaan komen en vieren we het heden.

Typisch Kruikenstad

Toekomst

Een stevig fundament leggen voor de komende jaren!

Nieuws

Evenementen

Tijdens het lustrumjaar worden er tal van evenementen georganiseerd. Voor het volledige overzicht bekijk je de agenda.

Bekijk agenda

Cadeau aan de stad

Ieder lustrum (m.u.v. 1×11) schenkt de Carnavalsstichting Tilburg een cadeau aan de stad. Dit jaar is het cadeau aan de stad een beeld met driedimensionale letters ‘Kruikenstad’ samen met de carnavaleske groen-oranje sjaal. Carnavalsvierders worden vanaf deze carnaval het hele jaar herinnerd aan het ‘groen-oranje gevoel’.  Het beeld dient ook als selfieplek voor carnavalsvierders uit Tilburg en daarbuiten.

Het beeld is ontworpen door kunstenaar Hans Grootswagers. Het beeld staat tot het einde van carnaval op de Heuvel. Daarna verhuist het naar het Burgemeester Stekelenburgplein, het nieuwe stationsplein aan de verbouwde achterzijde van het centraal station van Tilburg. Wanneer ook de voorzijde klaar is, krijgen de letters een definitieve plek aan de voorzijde van het station.

Wil je meer lezen? Klik dan hier voor het interview met de makers.

Spullekes

Met de aankoop van officiële groen-oranje spullekes steun jij het openbaar carnaval in Kruikenstad. De officiële spullekes koop je gemakkelijk online!

Naar webshop

Sponsoren

Carnaval in Kruikenstad wordt mede mogelijk gemaakt door: