Educatie

Commissie

De Commissie Educatie is verantwoordelijk voor de kennisoverdracht en diverse educatieve programma’s.

Leskist en lesmap
Veel kinderen zijn onbekend met (het ontstaan van) carnaval en hebben ook geen kennis van de bijbehorende tradities en de achterliggende gedachtes. Door een speels en educatief lesprogramma dat bestaat uit een leskist en een lesmap leren kinderen over het hoe en wat van carnaval in Kruikenstad.

Bezoekje van de Prins
Kinderen van groep 1 t/m 4 mogen zich inschrijven om verrast te worden met een bezoekje van de Prins of zijn Gevolg. Deze prominenten lezen de kinderen voor en vertellen over de Tilburgse carnavalstraditie. Een leerzame en super leuke dag.

Bouwhalbezoek
Scholen wordt de kans geboden om met de kids van groep 5 t/m 8 een kijkje te nemen in de bouwhal waar aan de grote wagens (de hôôgkèèr) wordt gewerkt. Groepen kinderen worden rondgeleid en krijgen uitleg van leden van verschillende verenigingen die tijdens het bezoek aan de wagens werken. De kinderen ervaren tijdens dit uitje dat er een grote hoeveelheid kennis en werk nodig is om een grote wagen te bouwen.

Tjeuke
Om extra gezicht te geven aan de activiteiten voor de jeugd is Tjeuke bedacht. Uit de koker van Jeroen de Leijer (tekenaar van Eefje Wentelteefje) is een figuurtje ontstaan dat alle kinderen aan de hand meeneemt en ze uitnodigt voor feestjes voor de jeugd: zoals het Tjeukefist tijdens carnaval.

Herinneringskoffers voor ouderen
De Commissie Educatie ontfermt zich ook over de ouderen in Tilburg. In samenwerking met zorginstellingen en de Bibliotheek Midden-Brabant is een herinneringskoffer ontwikkeld over het carnaval in Tilburg. In deze koffers zit een verzameling van beeld-, geluid-, video- en spelmateriaal waarmee herinneringen over het carnaval van vroeger herleven. Activiteitenbegeleiders in zorginstellingen, dagopvang en buurthuizen bezorgen de ouderen een leuke middag vol met anekdotes en verhalen.

Contact opnemen met de Commissie Educatie kan via educatie@kruikenstad.nl