11 x Waarom Carnaval in Kruikenstad Geweldig is

Gepubliceerd op Friday 8 January 2016 8 January 2016

1.         Brabantse Nachten zijn Lang

Al begint carnaval nog zo vroeg: ’s avonds gaat het feest gewoon door. Tot in de kleine uurtjes kun je terecht bij de verschillende Kruikenkroegen en er brandt altijd wel érgens licht, al is het bij de buurman. Onthoud: ’s nachts na tweeën komt het dak naar beneden!
Wie zijn eigenlijk onze Kruikenkroegen?

2.         De Beste Werkgevers

Kijk jij op maandag- of dinsdagochtend niet helemaal fris uit je ogen? Heb je een kegel waarmee je de laptop van tafel stoot? Tilburgse werkgevers laten je gerust een uurtje uitslapen, of geven je een extra kopje koffie, een paracetamol en een kauwgummetje. No questions asked. Waarschijnlijk zit je baas er zelf ook niet al te florissant bij. En als je écht boft, heb je een verplichte carnavalsvakantie.

5233928419_bc8d593d2a_o

3.         Lekker tolerant

Loop jij op maandagochtend met een kruik Schrobbelèr in je hand en een zak worstenbroodjes onder je arm de straat uit? Sta jij op woensdagochtend in je carnavalskostuum of op je slippers en in badjas voor het stoplicht om naar huis te gaan? Loop jij op dinsdagochtend de polonaise achteruit door de supermarkt? Geen Tilburger zal je raar aankijken. Wij herkennen een echte Kruik wanneer we er één zien.

4.         De Beste Carnavalskrakers

Let’s face it: de beste carnavalskrakers komen toch uit Kruikenstad. Veul Gère, Lamme Frans, Gerst, Koos en de Donderstenen en natuurlijk Koning Carnavalskraker Guus Meeuwis: Tilburg is het Volendam van hossend Nederland. Geen palingsound maar Kruikensound.
Alle hitjes verzameld op Carnavalsplaten.com

5.         Meest Compacte Feestlocatie

Eén van de vele voordelen van carnaval in Kruikenstad, is de compactheid van het Tilburgse centrum. Natuurlijk wordt er in elke wijk groot feest gevierd, maar waar rol je anders van Theaters Tilburg zó een restaurant in, huppel je snel één van de pleinen op, waarna je vrolijk een kroeg in-host en kruipend naar huis gaat?

Kruikenstad-646x350

6.         De Beste Kleuren

Kruikenstad ziet tijdens carnaval Groen-Oranje, dé kleuren van het Tilburgse carnaval. Groen en oranje zijn de kleuren van Kruikenstad zoals blauw en geel de kleuren zijn van de stad Tilburg: kleuren om trots op te zijn. En eerlijk: Groen-Oranje staat toch iedereen?

7.         De Beste Optocht

Ook met een gewijzigde route is D’n Opstoet één van de mooiste, grootste, langste en gezelligste parades in Brabant. Met nog een gigantisch voordeel: D’n Opstoet is op zondag, dus ook als je een baas van boven de rivieren hebt (zie punt 2), hoef je het allerbeste feest nooit te missen.
Meer informatie over de Opstoet

8.         Dialect Geen Probleem

Met behulp van de Kwèèkers praat zelfs de grootste Rotterdammer een woordje Tilburgs. En als je al dat dialect in de liedjes niet kan volgen: Guus klinkt op iedere hoek van de straat en dat kan iedereen meeblèren.
Bekijk hier de Kwèèkers

9.         Niet Teveel van Boven de Rivieren

Eindhoven, Breda en ’s-Hertogenbosch aka Lampegat, Kielegat en Oeteldonk vangen tijdens carnaval een hoop toeristen van boven de rivieren voor ons op. Niet dat Kruiken niet tolerant zijn, maar als wij alleen de écht leuke toeristen op ons feestje op bezoek krijgen, vinden we dat helemaal niet erg.

toerist

10.      Kruikenstad blijft bij de Tijd

Hoewel carnaval al jaren en jaren wordt gevierd, blijft Kruikenstad niet hangen: we gaan met de tijd mee en denken ook aan de jeugd. Neem maar eens een kijkje bij het Fist@Heuvel, de #Kruikenparty, Kruikenstad in Koor en het Tjeukefist. Er is zeker ruimte voor nieuwe tradities!


11.      5 Dagen Carnaval

Met stip op elf. Waar andere steden het soms met twee of drie dagen carnaval moeten doen, zijn Kruiken geen mietjes. Vijf dagen lang gaat het dak er finaal af. En als je Elf-elf, het Leuterconcours, (Kènder)Waogeslouwe, het Prinsebal, de #Kruikenparty, het Proefblaoze, de Kruikenconcerten en alle andere evenementen er bij optelt, ben je al gauw een maand aan het carnavallen in Kruikenstad. Wat wil een mens nog meer.
Bekijk hier de hele Agenda

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…