Achter de schermen bij de Kruikenconcerten

Gepubliceerd op Wednesday 15 February 2017 15 February 2017

“We zijn allemaal heel perfectionistisch: alles moet kloppen!”

Elk jaar zijn er al voorafgaand aan carnaval twee avonden waar heel veel mensen naar uitkijken: de Kruikenconcerten. Komen de kriebels voor de aanwezige gasten enkele weken van tevoren, achter de schermen wordt er al maandenlang keihard gewerkt. Aan het thema, liedjeskeuze, arrangementen, partituren en nog veel meer. Wat in enkele uren op het podium de revue passeert, vraagt om gedegen voorbereiding door vakmensen en bevlogen professionals die zich als vrijwilliger inzetten voor een topresultaat. Marjolein Fischer is zo iemand. Binnen de commissie Kruikenconcert is zij eindverantwoordelijk voor de muziek. En da’s niet niks!

Bigband met strijkers
“Eindverantwoordelijk zijn voor muziek, houdt met name in dat ik ervoor zorg dat wat er muzikaal op het toneel gebeurt, klopt als een bus. En daarvoor zijn heel wat zaken belangrijk. Nadat we samen binnen het thema de liedjes hebben gekozen, begint voor mij het echte werk. Bij de Kruikenconcerten hoort traditiegetrouw een bonte verzameling van liederen en muzieksoorten. Van klassiek tot musical, pop, jazz en volksmuziek. Daarvoor zijn vrijwel nooit arrangementen geschreven die aansluiten op de samenstelling van ons orkest. Want het orkest is bijzonder, je kan het het beste omschrijven als een bigband met strijkers en symfonisch hout. Dus geen symfonieorkest waarvoor uitgewerkte arrangementen beschikbaar zijn. Daarom begin ik met het leggen van contacten met arrangeurs die de liedjes gaan bewerken. Elke arrangeur heeft zijn eigen specialisme, dus de popliedjes gaan naar de ene, terwijl juist een ander weer goed is in het bewerken van klassieke stukken.”

Puzzel
Nadat de arrangementen uit de bewerking terugkomen, start de volgende fase. Marjolein: “Samen met Sander Teepen, de dirigent, lees en controleer ik alle muziek. Ik heb zelf een klassieke studie op het conservatorium gedaan en dat komt hier goed van pas. Freek Heuvelmans, ook lid van de commissie, ontfermt zich over de zangpartijen. Het is een flinke klus, we zijn allemaal heel perfectionistisch: alles moet kloppen!” Als de arrangementen zijn goedgekeurd, volgt nog een belangrijke exercitie: de placering van de musici “Tijdens de concerten moeten de juiste musici op het juiste moment op de juiste plek zitten. Da’s ook essentieel voor het beste eindresultaat.”

Spanning stijgt
Volgens Marjolein is het heel uniek dat er zo’n team vrijwilligers met een muzikale achtergrond zich jaar op jaar inzet voor de Kruikenconcerten. Zijzelf is in het dagelijks leven verantwoordelijk voor de programmering van het prestigieuze Metropole Orkest. “Het is te gek dat het ieder jaar weer lukt om dit mooie evenement neer te zetten. Ik ben dit jaar zelf voor het eerst onderdeel van de commissie en heb het erg naar mijn zin. Voorheen deed ik Kruikenstad in Koor, bij de commissie Festiviteiten. Ook muziek, maar dan een compleet andere opzet. De Kruikenconcerten hebben meer prestige en vakmatig is de uitdaging geweldig, maar ik merk dat ik nog steeds moeite moet doen om Kruikenstad in Koor los te laten, want ook dat is een fantastisch evenement dat nog lang niet uitontwikkeld is. Dus ja, daar zal ik dit jaar zeker ook te vinden zijn. Maar eerst dit feest! De spanning stijgt, maar we zijn er bijna helemaal klaar voor!”

 

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?