Arthur van der Kwartel Opperleuterèr van Kruikenstad

Gepubliceerd op Sunday 2 February 2014 2 February 2014

Gisteravond op het Leuterconcours is Arthur van der Kwartel als Hèndige Harry uitgeroepen tot Opperleuterèr van Kruikenstad. Het is voor hem de tweede keer dat hij een jaar lang deze titel mag dragen.
In een volgepakt Theaters Tilburg werd zowel in de studio- als in de grote zaal veel en hard gelachen om de zeven deelnemers die allemaal hun zinnen hadden gezet op de titel, maar vooral op een gezellige avond. En een gezellige avond en dat werd het: veel grappen in het Tilburgs over Roy Donders, geldregens in Broekhoven en over het ‘nieuwe’ gemeentehuis.

Een aantal Leuterèrs sprong er wat ons betreft uit. Toon van Erp als Toon de Tobber, die de lachers op zijn hand had met het verhaal over zijn echtscheiding. “Ik ben vandaag 35 jaar getrouwd” (applaus uit de zaal). “Dat was inderdaad een feestje waard geweest als ze niet weg was gelopen meej munne beste maot.

Joppe de Bres in de Ton

Joppe de Bres was misschien wel de grootste verrassing van de avond. Als L. Vis (als fanatieke visser compleet met paars Elvis pak, lieslaarzen en een vishengel) vertelde hij een mooi verhaal over vissen zonder vergunning. Hij verkondigde aan de politieagent dat ze niet aan het vissen waren, maar de worm zwemles aan het geven waren. Uiteindelijk werden ze toch bekeurd omdat ‘Diejen Wout’ de vis bekeurde wegens openbaar onzedelijk gedrag.

De Opperleuterèr van vorig jaar, Ludo van Vliet was ook in zijn element. Als kleurenblinde Tattoe Sjonnie (De Tattooist van het zuiden) schudde hij de ene na de andere grap uit zijn mouw. Vooral de grap over de tattoo van ADO Den-Haag voor burgemeester Noordanus in het rood-wit-blauw (de kleuren van Willem II) zorgde voor een schaterlachende zaal.

Leuterconcours Arthur

Maar niemand kon uiteindelijk tippen aan Arthur van de Kwartel die als klusser Hèndige Harry een weergaloos verhaal vertelde over het ophangen van een schilderijtje wat uiteindelijk resulteerde in de totale vernietiging van het huis waar hij aan het klussen was. De kracht van deze buut was dat je écht voor je zag wat er gebeurde. Dat bleek ook bij de prijsuitreiking toen Arthur onder luid applaus van het publiek zowel de eerste- als de publieksprijs uitgereikt kreeg van Prins Joost d’n Irste.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?