Carnaval zoals het hoort

Gepubliceerd op Sunday 15 December 2013 15 December 2013

Het Elf-elf bal en prachtige verenigingsfeesten hebben het carnavalsseizoen in Kruikenstad weer op oorverdovende wijze ingeluid. Juist voor dat carnavaleske geluid vragen wij nu even uw aandacht.

Al jaren is er brede maatschappelijke aandacht voor (het voorkomen van) gehoorschade tijdens evenementen. Uit onderzoek* blijkt dat het merendeel van bezoekers van muzieklocaties en -evenementen risico loopt op permanente gehoorschade door blootstelling aan harde muziek.

Carnavalsstichting Tilburg wil vanuit het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen aandacht schenken aan de veiligheid van het gehoor van bezoekers van haar evenementen. We zijn daarom verheugd voor het tweede jaar de samenwerking te kunnen voortzetten met Elacin, de specialist in maatwerk gehoorbescherming.

Aan alle verenigingen, orkesten en alle carnavalsvierders biedt Elacin nu tijdelijk de mogelijkheid deze gehoorbeschermers zelf te ervaren met korting.

De Prins van Kruikenstad en zijn gevolg hebben vorig jaar al gehoor gegeven aan deze unieke mogelijkheid. Zij hebben dit met enthousiasme ervaren:

Raadslid
“De gehoorbescherrming is op maat gemaakt, je voelt nauwelijks dat je ze draagt. Ze dempt het geluid, maar vervormt het niet. Bovendien is ze bijna niet zichtbaar voor anderen dat je ze draagt. Voordeel is dat je ’s nachts in bed veel minder “last” hebt van nadreunende muziek.”

Raadslid
“Hoewel ik de dopjes maar twee keer in heb gehad, had dat niet te maken met het gemak van het meenemen (ze zitten in een gemakkelijk mee te nemen houdertje). Bovendien viel mij op dat het met die dopjes prima luisteren is, sterker nog, bij harder geluid – bijvoorbeeld van livemuziek van dwèlorkesten – is het juist gemakkelijker om een ander te horen. Ik neem me dan ook voor om ze dit jaar veel vaker mee te nemen.”

Raadslid en horeca-ondernemer
“k heb de oordoppen als buitengewoon nuttig ervaren tijdens de diverse bezoeken waar ik blootgesteld werd aan hard geluid.
Nu ben ik als Kruikenkroegbaas wel wat gewend als het over geluid gaat en heb ik mijn portie gehoorbeschadiging reeds opgelopen. Maar door het gebruik van de oordoppen wordt dit niet erger. Ook in mijn privéleven komen ze regelmatig van pas. Het comfort is erg hoog en het stemgeluid van mensen hoor je er gewoon doorheen.”

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?