De Knopperts van Toen: wie zijn dat en wat doen ze nu?

Gepubliceerd op Sunday 22 January 2017 22 January 2017

De Knopperts van Toen: de naam alleen al klinkt als de titel van een jongensboek. En de sfeer van dit clubje heren is ook wel die van ouwe jongens krentenbrood. Maar wie zijn de Knopperts nu eigenlijk en wat moet je doen om tot dit illustere clubje toe te treden? ToBknoppert van dit seizoen (oftewel: voorzitter) Kenneth Verhoeven weet er alles van.

Knopperts van Toen carnaval zaterdag 2016 - Neven Fotografie“Het genootschap van de Knopperts van Toen bestaat om te beginnen alleen uit mannen. En dat heeft alles te maken met het feit dat er alleen oud-leden van de Raad van Elf, oud-Prinsen en oud-Bestuurders van de Carnavalsstichting Tilburg in mogen.

Onze naam is meteen de sleutel naar onze herkenbaarheid. Een Knoppert draagt namelijk een paarse epaulette met zwart-zilveren rand op de linkerschouder met knoppen en/of sterren, afhankelijk van het aantal jaar dat hij heeft ‘gediend’ als raadslid of Prins. Naast het feit dat het bij de Knopperts draait om een gezellig samenzijn en vriendschap, heeft het genootschap ook een serieuze en eervolle taak tijdens carnaval. “Wanneer de Prins en zijn Gevolg op zaterdag aankomen op het station, dragen de jongste Knopperts de Kruikenzeiker door de stad, op weg naar de sokkel. Ze zijn dan authentiek gekleed in jacquet.”

Verder heeft het genootschap geen formele functies, maar bekommeren de leden zich zeker wel over de continuïteit van het carnaval en de borging van tradities. Kenneth: “We hebben 122 actieve leden, van jong tot oud. De jongste is 33, de oudste 86. Al deze mannen hebben de carnavalstradities van heel dichtbij meegemaakt of zelfs nog mede vormgegeven, dat bindt ons enorm. Er is dus heel veel kennis en geschiedenis in onze club en die dragen we over, aan elkaar maar ook aan de publieke arena.”

De status van de Knopperts is binnen de Stichting een bijzondere. “We hebben onze eigen mystiek en tradities. In ons genootschap bevinden zich grondleggers en voorgangers van het openbaar carnaval van Tilburg. We zijn aanwezig en actief voor de stichting, maar we zijn geen commissie. We genieten dus een bepaalde bijzondere status en zijn niet in een hokje te plaatsen. Dat vinden we stiekem ook wel heel leuk, het geeft extra kleur aan carnaval.”

06-02-2016, Tilburg, Kruikenstad,


Jaarlijkse bijdrage

Tijdens carnaval ontmoeten de heren elkaar traditiegetrouw altijd op zaterdagochtend bij het Knoppertsontbijt. Tijdens dit officiële moment worden nieuwe Knopperts geïnaugureerd. De oudste oud-prins neemt deze serieuze taak op zich en speldt ten overstaan van alle leden hoogstpersoonlijk de versierselen op. Een mooi moment.

Als residentie heeft het genootschap Bistro St. Sjaak op de Heuvel naast de kerk. “Traditiegetrouw legt De Prins zaterdag tijdens carnaval zijn eerste avondbezoek af bij de Knoppertsresidentie. Hij komt bij de oudgedienden de zegen halen voor alle andere bezoeken in Kruikenstad. En dat beschouwen wij als een zeer grote eer!” De Knopperts is geen club met alleen oude wijze mannen. “Nee, zeer zeker niet! Door de jaarlijkse aanwas van jongeren die uit de Raad van Elf doorstromen, blijven we een zeer vitale club die graag een steentje bijdraagt aan de voortzetting van het mooie en vrolijke openbaar carnaval in Kruikenstad!”

unnamed

 

06-02-2016, Tilburg, Kruikenstad,

06-02-2016, Tilburg, Kruikenstad,

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?