De ultieme carnavalshit volgens vier doorgewinterde carnavalsartiesten

Gepubliceerd op Thursday 29 December 2016 29 December 2016

Nog even en de zoektocht naar de grootste kraker van Kruikenstad gaat van start. Op vrijdag 13 januari strijden (meer dan 13) deelnemers tegen elkaar in 013 tijdens Zumme Zinge?!, het nieuwste muziekevenement van Kruikenstad. Nog geen kaarten? Bestel dan hier. Welke ingrediënten mogen niet ontbreken in een goed carnavalslied? Hoe schrijf je een hit? Vier doorgewinterde carnavalsartiesten delen voor deze ene keer hun geheime recept met Kruikenstad.

Bestel kaarten Zumme Zinge?!

Jettie Pallettie
jettie pallettie“Voor een carnavalshit heb je heel wat nodig. En je weet van tevoren nooit of je ‘m te pakken hebt. Best spannend dus! Onmisbaar is een actuele en simpele tekst, want tijdens carnaval moet je niet te moeilijk doen. Ondanks dat er tegenwoordig veel beats en house gedraaid wordt, houd ik nog steeds van ouderwetse dweilinstrumenten. De tuba is altijd een hele belangrijke voor het ritme. Verder een klarinet, schuiftrompet , trombone , bariton, hoorn en fluit om samen een uitnodigende melodie te maken. Een carnavalskraker heeft daarnaast een niet al te snel ritme, want je moet wel de polonaise kunnen lopen.”

De Deurzakkers
deurzakkers“Een goede carnavalskraker kan niet zonder pakkende kreet. En die moet je direct in verband brengen met de rest van het lied. Een sterk begin, zeker ook qua muziek, is erg belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat iedereen meteen in de juiste mood komt. Dan ontstaat er daarna één groot feest.”

Lamme Frans
“Het allerbelangrijkste: je moet een tekst hebben. Want anders kan niemand meezingen. Net als dat je een melodie nodig hebt, want met alleen trommels kom je niet ver. En je moet ‘m wel opnemen die hit, want anders kan niemand ‘m horen!”

lamme

Huub Hangop
huub-hangopEen hit die overal gedraaid wordt, waar iedereen het over heeft en die een gouden plaat oplevert? Daarvoor geldt naar mijn mening het volgende… Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat niet al mijn 111 liedjes tot nu toe een hit zijn geworden. Maar dat terzijde. Een lied moet grappig zijn. Bij voorkeur is er een koor en een echt blazersensemble. Het refrein is kort en makkelijk mee te zingen. Dus zo weinig mogelijk woorden en veel herhalingen. Verder mag dialect, dubbelzinnigheid en parodiëren, maar het hoeft niet. Te vermijden zijn mineurakkoorden, harde g’s, bovenmoerdijkse r’en, vulgariteit en autotune. Het allerbelangrijkste ingrediënt voor het maken van een hit is inspiratie. Ga zitten, kijk recht voor je uit en concentreer je op één punt. Fixeer je blik: wat zie je? Schrijf daarover! Denk bij het schrijven van je tekst wel meteen aan de videoclip, want die moet je tegenwoordig helaas ook maken. Dus zie je een olifant? Maak er dan stiekem een koe van, want daar is voor een clip makkelijker aan te komen.”

Zorg dat je erbij bent!
Wil je zelf zien en horen welke deelnemer de kunst van het maken van een carnavalskraker het beste bezit? Kom dan op vrijdag 13 januari naar 013 en dompel je onder in een avond non-stop feesten tijdens Zumme Zinge?! Kaarten bestel je makkelijk online. Zorg dat je het niet mist!

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?