Documentaire legt carnaval in Kruikenstad vast

Gepubliceerd op Tuesday 7 November 2017 7 November 2017

Kruikenstad heeft er een bijzondere ‘Pòttekèeker’ bij. Documentairemaker Joost van der Werf en zijn team leggen het komende carnavalsseizoen vast op camera. Ter ere van 55 jaar openbaar carnaval volgt de filmmaker onder andere een nieuw lid van de Raad van Elf van Kruikenstad. Kijkers krijgen zo een ruim beeld van de vele openbare en minder openbare carnavalsmomenten.

Volgens Van der Werf is de carnavalsfilm een uitgelezen kans om het verhaal van carnaval in Tilburg breder te vertellen. “In deze documentaire ga ik op zoek naar de wereld die carnaval heet en die groter is dan mijn groepje feestende vrienden. Door de ogen van een aantal Kruiken en Kruikinnen geven we een blik op hele verschillende manieren van het beleven van carnaval in Kruikenstad”, legt hij uit.

Vijf verhaallijnen

Dat inzicht in het Tilburgse carnaval krijgt de kijker aan de hand van vijf uiteenlopende verhaallijnen. Elk verhaal volgt één persoon of groep carnavalsvierders. Zo laat een groep wagenbouwers zien dat het werk voor die prachtige praalwagens al vroeg in het seizoen begint. De kijker kan vanaf de eerste rij zien hoe voor de ‘verse in de Raad’ alles nieuw is tussen de heren in de Raad van Elf. In de documentaire wordt ook duidelijk dat een carnavalsvereniging met routiniers en een club jonge meiden een hele andere definitie van carnavallen hanteren. Daarnaast volgt de camera een 73-jarige carnavalsveteraan voor wie carnaval een hele belangrijke rol speelt. En tot slot laat de voorzitter van de commissie Festiviteiten van de Carnavalsstichting Tilburg de ‘Groen-Oranje trots’ zien.

Vèèfkirelluf

Nooit eerder gaf Kruikenstad zo’n open inkijk in het carnavalsleven. Waar de afgelopen lustra een boek werd uitgegeven of een tentoonstelling is gehouden, is nu gekozen voor een nieuwe vorm die meer openheid biedt en veel meer laat zien dan hossende mensen. De documentaire laat carnaval zien zoals het er nu, in het heden, uitziet en sluit zo aan bij het thema van de lustrumviering.

De Carnavalsstichting Tilburg gaf de opdracht voor de documentaire. Patrick Stalpers van de Carnavalsstichting licht toe: ‘Deze unieke documentaire zal één van de hoogtepunten van het 5×11 lustrum gaan waarin de thema’s verbinding, verbreding en verdieping tot uiting komen. We willen dat een breder publiek zicht krijgt op hoe we in Kruikenstad carnaval vieren, hoe vriendschappen mensen verbinden en hoe ieder voor zich tradities, protocollen en gebruiken beleeft.”

In de Bouwhal, waar al maanden aan de nieuwe praalwagens wordt gewerkt, is Van der Werf geïnstalleerd als ‘Pòttekèèker. Op zaterdag 28 oktober is hij begonnen met filmen en dit hele carnavalsseizoen is hij in zijn Pòttekèekers-kiel te zien in Kruikenstad.
De documentaire gaat op 19 januari 2019 in première. Daarna wordt de film breed verspreid.

Over Joost van der Werf

Tilburger Joost van der Werf volgde een opleiding tot documentairemaker aan de Amsterdam Film School. Via zijn bedrijf Fishhook Media maakte hij onder andere de documentaires ‘Mannen met Baarden’ over ijshockeyteam Destil Trappers uit Tilburg, ‘Een koffer vol verhalen’ over het Human Rights Tattoo project van Sander van Bussel. Hij is ook de exclusieve documentairemaker van Willem II voor Fox Sports.

De Kruikenkiel van de ‘Pòttekèèker’, die dit jaar met cameraploeg in Tilburg rondloopt.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?