Tijdens het Prinsebal heeft het bestuur van de Carnavalsstichting Tilburg de mogelijkheid om bronzen, zilveren en/of gouden kruiken uit te reiken. Deze zeer waardevolle en exclusieve onderscheiding wordt uitgereikt aan Kruiken die iets betekend hebben voor het openbare carnaval en/of daarbuiten een bijzondere rol van betekenis hebben gespeeld. Dit jaar werden de volgende onderscheidingen uitgedeeld door Prins Jan d’n Derde:
Dit als waardering voor zijn jarenlange inzet en verdiensten voor zijn vrijwilligerswerk en in het bijzonder openbaar Carnaval in Kruikenstad.
Ton is een geboren en getogen Kruik. Op slechts 10-jarige leeftijd werd zijn enthousiasme en inzet al beloond met zijn eerste onderscheiding van Prins Jaap d’n Irste in 1976. Dit was het begin van een prachtige, lange reis binnen het carnavalsleven.
In 1987 trad Ton toe tot de Lijfwacht onder Prinsen Dimpel d’n Irste en Gé d’n Irste. Als lid van de Raad van Elf zette hij zich met volle overtuiging in onder Prinsen Louis d’n Irste en Gerard d’n Irste. Hij speelde jarenlang een belangrijke rol in commissie Evenementen, commissie Fondsenwerving, commissie Protocol en als voorzitter van de Jeugdcommissie.
Van 2015 tot 2017 maakte hij deel uit van het bestuur van de Carnavalsstichting Tilburg. Hij was hierin o.a. verantwoordelijk voor de Bouwhal. Ton maakte hier bovenal het verschil door verbinding met en tussen verenigingen te leggen.
Maar Ton was niet alleen een drijvende kracht binnen de Carnavalsstichting Tilburg: Ton was voorzitter van Tilburg Culinair en is momenteel bestuurder bij Tilburg Zingt. Als verbinder en echte carnavalsvriend stond hij aan de wieg van CV de Krentenbolioos, een vriendengroep die al tientallen jaren samen carnaval viert.
Ton van der Aa is een man die met zijn enthousiasme en inzet indruk heeft gemaakt op Kruikenstad.
Dit als waardering voor haar jarenlange inzet en verdiensten voor het openbaar Carnaval in Kruikenstad en in het bijzonder voor haar inzet voor educatie.
Carlijn is met hart en ziel verbonden met carnaval in Kruikenstad. Ze is een graag geziene, vrolijke verschijning, die als geen ander kinderen weet te verbinden met ons prachtige volksfeest.
Carlijn is mede-grondlegger van commissie Educatie van de Carnavalsstichting Tilburg, waar ze met leskisten en het concept Tjeuke & Vriendjes de jongste generatie enthousiast maakte voor carnaval. Ze zette zich een aantal jaren, met volle overtuiging, in om de carnavalsliefde door te geven aan de jeugd.
Misschien is ze nog wel het meest bekend als hét boegbeeld van cv de Kwikmedrillekes. In 2025 vervult ze voor de 25e keer de rol van voorzitter. Onder haar leiding sleepte de cv talloze prijzen binnen bij d’n Opstoet. De invloed van de Kwikmedrillekes en Carlijn reikte zelfs tot de Tilburgse Revue, waar ze onderwerp werd van een vrolijke en eervolle parodie.
Carlijn is al jarenlang succesvol tekstschrijver voor het Blèrconcours en ZummeZinge?!. Ze won met de Kwikmedrillekes en de Carnavalsgekken de eerste plaats in de categorie Vur de Leut, én sleepte ze de publieksprijs en de presentatieprijs binnen met het nummer Zonder is te kaol!
Naast schrijven en zingen stond Carlijn ook regelmatig op het podium als presentator van het Louwdiner, het Prinsebal en Zumme Zinge?!, waar haar enthousiasme en energie altijd aanstekelijk werken.
Ze geeft haar liefde voor carnaval in Kruikenstad ook door met deelname aan de Kènderstoet. Met haar dochter Mara en de kinderen van haar school, Den Hazennest, heeft ze al verschillende keren meegedaan en diverse prijzen in de wacht gesleept.
Carlijn Verhoeven is een vrouw met een grote liefde voor Carnaval in Kruikenstad, een verbinder en een inspiratie voor jong en oud. Kortom, ze heeft een bijzonder groot groen-oranje hart.
Dit als waardering voor zijn jarenlange inzet en verdiensten voor zijn wijk, de stad en vooral aan de mensen om hem heen.
Ruim dertig jaar geleden werd hij door zuster Petronel benaderd om activiteiten voor de jeugd op te zetten in de Armhoefse Akkers. Samen met anderen bouwde hij de garage van de pastoor om tot een jeugdruimte, waar hij meer dan twintig jaar lang activiteiten organiseerde. Vanuit dit initiatief groeide zijn betrokkenheid verder, onder andere 20 jaar bij Kindervakantiewerk Hekos en bij carnavalsvereniging De Kaauw Errepels, die dit jaar hun 5×11 jubileum vieren.
Bij de Kaauw Errepels was hij ruim 25 jaar actief. Hij draaide vele diensten en bouwde de Pelgrimshoeve om tot feestzaal en brak deze ook weer af. Hij nam ook bestuurlijke taken op zich. Toen hij zag dat het carnaval in de Pelgrimshoeve voor de allerkleinsten te druk werd, zette hij Klutjescarnaval op: een veilige, vrolijke plek waar kinderen konden rennen, spelen en dansen. Ook bij de optocht was hij de motor achter de organisatie.
Zijn maatschappelijke betrokkenheid reikt verder dan carnaval. Met zijn zorgachtergrond ondersteunt hij o.a. initiatieven zoals Het Vierde Geschenk, waar hij met jongeren kinderfietsen opknapt voor kinderen in armoede.
Erik is een stille kracht, een drijvende motor achter talloze initiatieven in zijn wijk. Hij heeft het altijd ontzettend belangrijk gevonden dat carnaval in de wijk niet zou verdwijnen en dat alle wijkbewoners de mogelijkheid hadden om carnaval in de Pelgrimshoeve te kunnen blijven vieren.
Hij zal zelf zeggen dat hij het niet alleen deed, maar zonder hem was veel niet mogelijk geweest. Erik Ketelaars is een verbinder, een kartrekker, en bovenal iemand met een groot hart.