Elf-elf; Kruikenstad dit jaar nog diverser en toegankelijker

Gepubliceerd op Thursday 9 November 2017 9 November 2017

Een festivalterrein in de Stadhuisstraat, tonpraoters, straatbingo, een Kruikencantus en een kindermiddag; Tilburg luidt het carnavalsseizoen zaterdag op geheel nieuwe wijze in met een vernieuwde Elf-elfviering. Daarmee is het startschot gegeven voor een nog meer diverse en toegankelijke benadering van het openbare carnaval: ook kinderen en studenten delen mee in de feestvreugde. Toch wordt het traditionele hoogtepunt van de dag in ere gehouden met de bekendmaking van de Prins, Adjudant en Raad van Elf van Kruikenstad.

Nieuwe locatie
Bij een nieuwe aanpak hoort een nieuwe locatie. Daarom wordt de Stadhuisstraat omgetoverd tot overdekt festivalterrein met een podium en een reeks activiteiten in de Kruikenkroegen in de straat.
De verhuizing is in gang gezet nadat onzekerheid ontstond over de bestemming van de oude locatie. Nu de gemeente Tilburg het stadscentrum herindeelt, is het nog niet zeker dat het Willemsplein geschikt blijft voor een groot evenement als Elf-elf. “We zijn erg blij met de samenwerking in de Stadhuisstraat”, legt Rob Jansen van de Carnavalsstichting Tilburg uit. “Alle betrokken partijen hebben dan ook aangegeven van plan te zijn om de samenwerking ook volgend jaar voort te zetten.”

klik voor grotere afbeelding

Diverser dan ooit
Omdat Elf-elf in het weekend valt, begint het feest al om 14:11. De hele dag is er voor ieder wat wils, van een tot knutselparadijs ingerichte Kruikenkroeg met ranja voor de kinderen tot een Kruikenbiercantus voor studenten.
De hele dag zorgen zowel DJ’s als blaaskapellen voor muzikaal vermaak. En bovendien geven Bart Schuermans, De Dorini’s en Pap & Pudding een spetterend optreden.
Aan het einde van de avond maken de nieuwe Prins, zijn Adjudant en de Raad van Elf zichzelf op grootse wijze bekend, zoals in Kruikenstad goed gebruik is. Tussen de veranderingen door heeft Kruikenstad natuurlijk nog wel oog voor de jaren oude carnavalstradities.

Openbaar voor iedereen
Carnaval is een openbaar feest, maar in veel plaatsen worden nog altijd besloten bijeenkomsten gehouden en heerst een cultuur van intimi en geheimzinnigheid over tradities. Zo niet in Kruikenstad, waar het startschot van het carnavalsseizoen dit jaar diverser en toegankelijker is dan ooit.
Dat is niet altijd zo geweest. Tot de jaren ‘60 was carnaval een verboden feest in Tilburg. Wat nu een enorm volksfeest is, vond toen stiekem plaats in kleine, besloten kringen.
En waar in andere plaatsen nog altijd besloten wordt gefeest, laat Kruikenstad al jaren met plezier zo veel mogelijk mensen toe tot de verschillende vieringen.
De Carnavalsstichting wil met trots laten zien hoe ver het moderne openbare carnaval in Kruikenstad is gekomen sinds die tijd.
Niet voor niets is het thema in Kruikenstad dit jaar ‘Zot zo meuge?’, ofwel ‘Is het goed zo?’ of ‘zou het zo mogen?’. Carnaval is immers een feest waarbij bijna alles mag: verkleed als wie of wat je maar wilt uit je dak gaan in het feestgedruis in de binnenstad van Tilburg, binnen de kaders van het behoorlijke.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?