Het hele #MSVDBFK verhaal!

Gepubliceerd op Wednesday 1 March 2017 1 March 2017

Onderstaand verhaal stond in korte versie in de papieren Kruikenkraant 2017. Op het verzoek van velen, plaatsen we hierbij het hele verhaal!

‘Het verschil tussen met carnaval op stap gaan en écht carnavallen’

Het is de vereniging met de moeilijkste naam van Kruikenstad, maar met hun jeugdige energie en hun rode schotse kilt met groen-oranje kousen zijn ze een van de opvallende nieuwe verschijningen binnen de Tilburgse carnavalswereld. We spraken af met de jongens van C.V. #MSVDBFK oftewel C.V. Moeilijk Straal Van De Bizar Fraaie Kaart.

Wanneer gevraagd hoe ze hun verenigingsnaam zelf uitspreken rollen de medeklinkers vloeiend uit de monden van Dirk Stolk en Bart Quinten. Maar ze gebruikten de term dan ook al lang voor de vereniging werd opgericht. Bart: “Als een van ons vroeger zei dat het die nacht MSVDBFK was, dan was het een fantastisch feest geweest. “

Het dertiental vormde al een hecht vriendenclubje voor ze in 2014 besloten om een carnavalsvereniging op te starten. “We vierden altijd al als groep carnaval en vaak in dezelfde outfits, waarom dan niet officieel als carnavalsvereniging,” aldus Dirk. Maar wat is volgens hem nou de toegevoegde waarde van het oprichten van een vereniging?

“Wij vinden dat wanneer je fanatiek carnaval viert in Kruikenstad, je best wat eraan mag bijdragen. Je hebt genoeg jongeren die pas laat op de avond verkleed de kroeg in duiken om daar te staan feesten op normale muziek. Wij hebben een ander idee bij carnaval, daarom hebben we de vereniging opgericht,” zegt Dirk. Hier voegt Bart aan toe:” het maakt het verschil tussen met carnaval op stap gaan en écht carnavallen. En het is voor ons een stok achter de deur om alle 5 dagen mee te beleven.”

Het ingeschreven staan als vereniging bij de Carnavalsstichting biedt, naast de steun aan het openbaar carnaval, volgens Dirk ook leuke voordeeltjes. “We zijn als vereniging natuurlijk ook Dokmardeur en de dweiltocht die de stichting voor alle Dokmardeurs organiseerd heeft vonden we echt een groot succes.” C.V. #MSVDBFK organiseert ook dit jaar weer een eigen feestje in hun residentie Bar le Clochard met Schrobbelèr en bitterballen, gezien het tijdstip op vrijdagmiddag toepasselijk ‘Het irste fist’ genoemd. Een ander hoogtepunt van  carnaval vormt voor de heren d’n opstoet op zondag. “Vooral naar het met zijn allen buiten feestvieren tijdens ‘Fist op de tocht’ van C.V. de Praotmaokers kijken we elk jaar uit,” zegt Bart.

Rest de vraag waar de keuze voor hun outfits vandaan komt. Dirk: “Ik draag de kilt eigenlijk al vanaf mijn 15e toen ik voor het eerst carnaval ging vieren. De rest heeft mijn voorbeeld gevolgd. ” En natuurlijk komt regelmatig de vraag tijdens carnaval wat de heren eronder dragen. “We kunnen verklappen; bij sommigen steeds minder naarmate de avond vordert”, zeggen de twee met een knipoog. “De meisjes vinden het in ieder geval heel spannend om eronder te gluren.”

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?