Het nieuwe embleem… is zo gèk nòg nie!

Gepubliceerd op Monday 26 August 2019 26 August 2019

Tijdens Et Sebiet, de traditionele afsluiting van carnaval, maakte Prins Etienne d’n Irste het motto voor het nieuwe carnavalsjaar 2020 bekend: Zòt zèèn is zo gèk nòg nie. Het motto gaat hand in hand met het stadsembleem dat alle Kruiken en Kruikinnen gedurende het carnavalsseizoen met trots dragen. Dit jaar mochten alle creatievelingen met een groen-oranje hart, voor de vierde keer op rij, deelnemen aan de officiële ontwerpwedstrijd. Heel wat inzendingen en een lang juryberaad later is het moment daar: het winnende ontwerp van Anniek Schaap kan eindelijk bekend gemaakt worden!

Hoewel Anniek officieel een Knollevreterinneke uit Berkel-Enschot is, zegt ze zich na ruim 20 jaar woonachtig te zijn in Tilburg te voelen en te gedragen als een echte Kruikin. “Ik draag ieder jaar met trots mijn groen-oranje sjaal!”. Anniek is dol op het Bourgondische Brabantse leven en om die reden met carnaval zeker iedere dag in Kruikenstad te vinden om het mooie feestje te vieren. “D’n Opstoet” en “Kruikenstad in Koor” zijn evenementen waar ze elk jaar te vinden is, maar ook de voorfeesten laat ze niet aan haar neus voorbij gaan. “Het Proefbloaze, Prinsenbal en Kruikenconcert zijn minstens zo leuk! Elf-elf start het feestje eigenlijk al hè..”.

Zo trots als een pauw

Dit jaar wordt Elf-elf een extra leuk feestje voor Anniek, want haar ontwerp hangt dan aan een groen-oranje koordje om de nekken van alle Kruiken en Kruikinnen. Het embleem is vanwege de jarenlange traditie een gewild collectorsitem. Daarnaast zal het ontwerp het gehele carnavalsseizoen terug te vinden zijn op de website en alle andere uitingen van de Carnavalsstichting Tilburg. “Ik vind het echt te gek dat ik gewonnen heb! Ik kan me nog niet goed voorstellen hoe het zal zijn om iedereen met mijn ontwerp rond te zien lopen, maar ik ben nu al zo trots als een pauw! Voor mij is het aftellen naar carnaval al begonnen..”

Anniek’s inspiratie

Anniek vertelt dat ze de oproep voor de ontwerpwedstrijd vlak na carnaval op de Kruikenstad Facebook voorbij zag komen. “De wedstrijd bleef in mijn hoofd hangen en het motto voor 2020 sprak me enorm aan. Dat je je tijdens carnaval compleet anders mag kleden of voordoen dan normaal. Je mag uit de band springen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet! Als ik samen ben met familie en vrienden ben ik 100% mezelf, dan kan ik het zotst zijn! Ik had meteen wat ideetjes voor een ontwerp”. Als marketeer met een achtergrond als vormgever was het ontwerp vrij snel gemaakt. “Ik wilde iets doen met een groen en een oranje figuurtje met een toegankelijke, vrolijke en vooral zotte uitstraling. Ik begon na te denken over dingen waar ik wel eens zot van word: van die zwart-wit spiralen waar je ogen van gaan tollen. Dat werd toen mijn inspiratie voor de achtergrond. Ik werd blij van het ontwerp en dacht, waarom zou ik het niet gewoon insturen?”. Dat is een goede zet geweest. Je bent een meer dan terechte winnaar!

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?