In de groen-oranje spotlight: Geerd Doomen

Gepubliceerd op Wednesday 10 February 2021 10 February 2021

Om het groen-oranje vlammetje levend te houden, interviewen we tot en met en tijdens carnaval een aantal Kruiken en Kruikinnen die net als jij carnaval enorm (zullen) missen. We spreken met deze Kruiken en Kruikinnen veilig via de webcam.

Vandaag Geerd Doomen (31). Muzikant in hart en nieren. Tijdens carnaval viert hij het niet alleen, hij vermaakt ook anderen. Als Hoornist in het Kruikenconcert orkest en op maandag dirigeert hij het ‘Groot Kruikenstad in Koor Harmonie orkest’. Dat geluid belangrijk voor hem is, is duidelijk. Van alle webcam interviews was hij verreweg het beste te verstaan omdat hij een professionele microfoon gebruikt.

Wat vind jij zo mooi aan carnaval?
“Voor mij draait carnaval altijd om muziek. Ik ben met muziek  en carnaval opgegroeid. Mijn ouders maakten zelf ook muziek bij Harmonie L’Echo de Montagnes. Mijn vader speelde daarnaast bij de Oberelf Pilskapelle. Als kleine kinderen gingen wij dan ook kijken. Toen ik een jaar of 14-15 was ben ik zelf ook gaan spelen bij Oberelf. Zo is dat carnavalsgevoel er in geslopen. En met muziek, bedoel ik overigens live muziek. Ik vind het niet leuk om in een après ski tent te staan. Ik zoek dan ook altijd de live muziek op tijdens carnaval. Vroeger altijd bij Café Karel. Carnaval is voor mij: samen met anderen genieten van soms hele toffe muzikale dingen en soms van herrie. Goed of slecht, dat maakt niks uit, als er maar lol gemaakt wordt. Je staat met allemaal gelijkgestemden het traditionele carnaval te vieren. Daar zit ook wat chauvinisme in van de Brabantse liedjes.”

Hoe vier jij normaal carnaval?
“Vóór carnaval begin ik met het Kruikenconcert. De voorfeesten zijn niet zo voor mij weggelegd, maar dat wil niet zeggen dat ik vooraf niet bezig ben met carnaval. Voor Kruikenstad in Koor beginnen we een week of vijf van tevoren met repeteren. En voor het Kruikenconcert zijn we al weken van tevoren in de weer met de blaassectie van het Kruikenconcert orkest om een mooi pakje te maken voor tijdens het Kruikenconcert. Dat is pure lol! We hebben zelf een eigen hashtag #kruikenconcertblazers waarmee we onze lol in die dagen op social media posten. In de voorbereiding jagen we ook de hele gage van het Kruikenconcert er al doorheen voor onze outfit en de voorpret. Het Kruikenconcert draait echt om de lol naast het serieuze stuk van goede muziek maken. Die avonden zijn echt geweldig om mee te maken.”

Daar gaat al best wat energie in zitten dus?
“Letterlijk en figuurlijk inderdaad! Na het Kruikenconcert moet ik altijd een beetje bijkomen, dus vrijdag sla ik vaak over. Zaterdag  kun je me tegenwoordig terug vinden in  De Vos en de Craen, waar het ene na het andere orkest voorbij komt op het kapellenfestival van Proost, So What, Houseband Koppènt, Virus en ander topbands. Ik maak het overigens met carnaval nooit al te laat. Ik ben een enorme Schrobbelèr liefhebber. Dat is ook mijn drankje buiten carnaval. Omdat ik dat tijdens carnaval vanaf ’s ochtends in een hoog tempo drink, hakt het er wel in. Rond 12 uur ben ik dan wel klaar. Het leuke is dat ik de afgelopen jaren heel veel buitenlandse conservatoriumstudenten mee op sleeptouw heb genomen. Die genieten dan samen met mij mee van Carnaval. En die vinden dat zo leuk, dat sommigen daarvan jaren later bijvoorbeeld nog steeds mee spelen bij Kruikenstad in Koor. Zondag natuurlijk d’n Opstoet kijken, soms in de stad in de Sint Josephstraat met de mensen uit mijn oude wijk, De Armhoef, maar als het slecht weer is, kijk ik d’n Opstoet gewoon op Omroep Brabant. De zondag staat daarnaast ook in het teken van de maandag. ’s Avonds ga ik vaak nog voorbereiden voor Kruikenstad in Koor. Even de muziek en de tempo’s doornemen en de aandachtspunten markeren.

Maandag staat in het teken van Kruikenstad in Koor. Dat is een spannende dag! Doorloop in de middag met Omroep Brabant. Daarna op het podium oefenen. Dan moet ik mezelf wel even opladen. Voor Kruikenstad in Koor ben ik altijd best wel nerveus voordat ik op moet. Als ik dan aangekondigd bent, zit ik in de zone en dan gaat het van start. Voor mij is het dirigeren topsport! Ik ben steeds gefocust. Als het concert dan voorbij is hebben we een knettergroot feest in de Gallery. Dan is het één groot feest. Alle bonnen gaan er doorheen en ik ga helemaal los tot het gaatje. Mocht ik op dinsdag nog kunnen, ga ik toch nog naar de kapellenkroegen. Een beetje op zoek naar vrienden. En dat lukt altijd wel met carnaval, want iedereen wil je vriend zijn!“

Wat ga je het meeste missen aan carnaval?
“Op persoonlijk vlak is dat het Kruikenconcert. Dat is zó gaaf! Ik kan dan echt genieten, omdat ik gewoon mijn ding doe: muziek maken. Het hele publiek gaat uit zijn panty! Voor mij is dat het leukste concert van het jaar. Het is toffe muziek in een leuke setting. Het is gewoon heel tof om daar aan mee te doen. En ik maak het hele jaar door muziek. Het leuke is dat dit super gezellig en tegelijk super professioneel is. Het was vroeger tijdens mijn studie altijd al een droom van mij om voor het Kruikenconcert orkest gevraagd te worden. Ik werd in 2009 al gevraagd, maar ik moest in verband met andere verplichtingen helaas afzeggen. Gelukkig werd ik in 2013 weer gevraagd. Wat er ook leuk aan is: het is vrij uniek. Ik denk dat Tilburg niet altijd beseft wat ze hiermee in huis hebben. Het is uitgegroeid tot iets enorm professioneels. Een begrip in muziekland. Zoiets kan alleen in Tilburg. In andere steden komt dit veel minder makkelijk van de grond. Ik denk soms wel eens dat dit komt door de ondernemersgeest van Tilburg.”

Dus het Kruikenconcert ga je het meeste missen?
“Klopt, maar wel op een gedeelde eerste plaats met Kruikenstad in Koor. Dat is voor mij persoonlijk inspannender en ook spannender. Ik ben dan de dirigent en heb toch wel een grote verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden, dus dat brengt een druk met zich mee. Maar als dat eenmaal lukt, is de kick wel echt enorm! Om daar 3000 groen-oranje sjaals omhoog te zien gaan, dat is wel de ultieme beloning. Het Kruikenconcert is mooi, maar aan de andere kant gaat er niks boven de laagdrempeligheid van Kruikenstad in Koor. Het is misschien daardoor nog wel een mooier evenement dan het Kruikenconcert. Dat is met name voor de sponsoren van carnaval in Kruikenstad. Kruikenstad in Koor is er voor iedereen. En dat er dan mensen bij het soundchecken  al een plek reserveren om ’s avonds, twee uur later, een goede plaats te hebben. Doordat het op Omroep Brabant uitgezonden wordt, kijken er ook meer mensen mee! Ik krijg gewoon berichten op Facebook van volslagen vreemden om me te bedanken. Daarmee kunnen we ook de rest van Brabant een beetje de loef af steken. Dat vind ik dan ook wel weer mooi. Maar het belangrijkste is dat we door de uitzending ook mensen die thuis zitten, ziek zijn of in het bejaardentehuis zitten ook kunnen laten mee genieten. Kruikenstad in Koor is echt ontploft en dat is wel heel gaaf! Toen ik begon, stond er een paar honderd man, nu bijna 3000! Kortom: Ik ervaar tijdens carnaval twee ontzettende hoogtepunten. Wat heb je daarna nog meer nodig?”

Hoe hou jij het groen-oranje vlammetje brandend?
“Ik ben misschien wel niet de doorsnee carnavalsvierder die in 80 commissies zit, dus niet al te veel. Maar ik ben wel betrokken bij Kruikenstad in Koor. Ook al dirigeer ik dit jaar niet en is er geen Kruikenstad in Koor: het is toch te bewonderen op tv. Omroep Brabant zendt op maandagvond een compilatie van het beste van KIK uit. We hebben samen meegedacht over wat daar dan in moet. Dus dat lijkt me een ideaal moment voor heel Tilburg om het groen-oranje gevoel mee te krijgen. Ik hoop dat iedereen in de huiskamer met de groen-oranje sjaal meezingt met de sjaal boven het hoofd. Misschien zien we daar nog foto’s van terug op Facebook  met de #groenoranjesjaal.”

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…