In de groen-oranje spotlight: Leander Willemstein

Gepubliceerd op Thursday 4 February 2021 4 February 2021

Om het groen-oranje vlammetje levend te houden, interviewen we tot en met en tijdens carnaval een aantal Kruiken en Kruikinnen die net als jij carnaval enorm (zullen) missen. We spreken met deze Kruiken en Kruikinnen veilig via de webcam.

Vandaag Kruikenbaos Leander Willemstein (42). Eigenaar van restaurant RAW (Kruikenzaak), Bier- en eetcafé De Vos en de Craen (Kruikenkroeg)  en het nog te openen café Mimi. Afkomstig uit Duiven (Gelderland), maar sinds zijn studie in Tilburg verknocht aan Carnaval in Kruikenstad. We hebben het over wat hij gaat missen (naast de omzet natuurlijk ;-))

Wat vind jij zo mooi aan carnaval?
“Het mooiste is het ‘ons gevoel’. Met dezelfde mensen, die hetzelfde doel hebben en hetzelfde  feestje vieren. Met alle tradities die carnaval met zich mee brengt. Gewoon met zijn allen los gaan!”

Ja, dat zegt natuurlijk iedereen. Maar wat is er dan anders dan een reguliere stapavond?
“Je bent niet op één locatie. Het is overal feest! Het maakt niet uit wie je bent en hoe je eruit ziet. Iedereen die je kent is er ook, dus je komt in elke kroeg en op straat bekenden en onbekenden tegen, die ook open staan voor jou. Je kunt met carnaval op de één of andere manier meer van elkaar hebben. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, of met wie je een biertje doet. Het is altijd positief. Geen geklaag en geen gezeur. Je knuffelt elkaar ook harder en vaker en je schudt meer handen en geeft vaker een high five of een box tijdens carnaval. Je merkt nu in Corona tijd extra dat we dat missen. Carnaval was nu extra nodig geweest, maar helaas… En dat gaat elke dag door me heen. Je weet dat het dit jaar niet door gaat. Tot het einde van vorig jaar kon ik daar wel mee leven onder het mom: ‘Het is nou eenmaal zo’. Maar als ik nu een foto van vorig jaar zie, dan denk ik aan de gezelligheid en dan steekt dat gewoon.”

Dus je mist het échte contact?
En natuurlijk de muziek! In mijn horeca zaken vieren we het authentieke carnaval. Met blaaskapellen en échte carnavalsvierders. Je zult mij tijdens carnaval niet snel vinden in een kroeg met keiharde après ski muziek over de boxen. Dat is geen carnaval voor mij. Als kind heb ik nooit gevierd, want ik ben van boven de rivieren. Toen kwam ik in Tilburg wonen en leerde allemaal mensen kennen die het vieren en dan word je daar in meegesleurd.  Ik was meteen verkocht.

Hoe vier jij normaal carnaval?
“Als ik moet werken, hebben we een bak voorbereiding vanaf september, oktober tot aan carnaval. Dat is misschien ook wel één van de leuke dingen. De voorpret en de voorbereiding. Als het dan begint, dan draait het wel. De rol die ik dan heb, is die van gastheer. Dan moet je de mensen die bij jou in de zaak willen zijn écht welkom heten. Het liefst sta ik zelf aan de deur. Dat werkt beter dan security, want iedereen kent me, dus ik kan iedereen persoonlijk begroeten! Dus als ik werk, werk ik me vijf dagen lang kapot met een dikke glimlach. Toen we de Vos en de Craen nog niet hadden, maar alleen RAW, konden we zelf ook écht los. We hebben met vrienden C.V. Leren Drinken opgericht. Met leren jassen lopen we rond van vrijdag bij het feest van Kaaw Buffet tot en met dinsdag bij Et Sebiet. Het is wel een vereniging van vrijheid blijheid en weinig verplichtingen.”

En dan elke dag maximaal tot het gaatje?
“Natuurlijk! Al merk ik wel dat ik het tegenwoordig niet meer red tot drie uur ‘s nachts. Meestal kijk ik terug op mijn telefoon en dan zie ik dat ik om half 1 nog bij Broodje Jantje heb gepind. Dan is het mooi geweest. Tja, we worden ouder hè!”

Wat ga je het meeste missen aan carnaval?
“Echt al die mensen. Die vaste mensen die bij ons komen om het authentieke carnaval te vieren. Onze verenigingen en kapellen. Er zijn bij de Vos en de Craen drie orkesten en vier verenigingen thuis. Die ga ik echt missen.  Die zie je door het jaar heen natuurlijk wel, maar juist door carnaval hebben we met die clubs in korte tijd het carnavaleske ‘ons gevoel’ neergezet. En het ‘ons gevoel’ heeft niks te maken met samen zuipen, maar met het gevoel, het samen zijn. En wat ik daarnaast ga missen is het op de onverwachte momenten een biertje drinken met mensen die je niet vaak ziet. Die kom je op de één of andere manier altijd tegen tijdens carnaval. Of je nou op de Heuvel bent, op het Piusplein of in de Stadhuisstraat: je komt overal iemand tegen.  En daar heb je dan weer een gesprek mee.”

Hoe hou jij het groen-oranje vlammetje gaande?
“Op Elf-elf en begin januari hebben we een online carnavalsquiz verzorgd. Bart Schuermans en ik deden de presentatie. Dat was écht leuk. Vrijdag 12 februari houden we een gratis carnavalsbingo met muziek. We hosten dat vanuit de Vos en de Craen. DJ Ron Ron draait muziekjes. Staat er een carnavalskraker op je lijst: afstrepen maar. Bingo is prijs. We doen dat voor niks. Gewoon omdat we het leuk vinden om nog iets voor en met carnaval te kunnen doen. Een beetje dat gevoel levend houden, zeg maar.”

Leuk! Kan ik me nog inschrijven?
Natuurlijk! Iedereen mag meedoen. Er is geen drempel, net als met carnaval. Stuur een mailtje om in te schrijven en dan ben je van harte welkom. Daarnaast organiseren we op zaterdag 13 februari overdag een groen-oranje wandeltocht. Lekker 11 kilometer door de stad wandelen.  Iedereen wil er uit in deze periode. De route gaat langs de Kruikenzeiker, de kerk op d’n Heuvel en andere carnavalslocaties. Ik rij tegen de route in om mensen een Schrobbelèrtje te aan te bieden.
En natuurlijk zijn we ook al bezig met volgend jaar. Carnaval is het feest van de emblemen. Dus we hebben een Steunpilaar embleem gemaakt. Voor €11,- kun je die kopen en dat is dan meteen de toegangskaart voor ons 11-11 feest op 12 november 2021.

Daar zit best nog wat tijd in. Zeker aangezien je nog een kroeg aan het verbouwen bent.
Da’s toch leuk? Vorig jaar waren we de meest carnavaleske Kruikenkroeg. Daarom vind ik ook wel dat we iets tofs neer mogen (en misschien wel moeten) zetten. Misschien worden we dan wel de eerste kroeg die twee jaar op rij de meest carnavaleske kroeg moeten worden. Ik heb prijs (de stropdas) nog hangen. Die bewaar ik dan gewoon tot volgend jaar.

Wil je jezelf inschrijven voor de bingo of de wandeltocht vanuit de Vos en de Craen, stuur dan een mailtje naar info@devosendecraen.nl

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…