In de groen-oranje spotlight: Dorus van der Burgt

Gepubliceerd op Tuesday 19 January 2021 19 January 2021

Om het groen-oranje vlammetje levend te houden, interviewen we tot aan- en tijdens carnaval een aantal Kruiken en Kruikinnen die net als jij Carnaval enorm (zullen) missen. We spreken met deze Kruiken en Kruikinnen veilig via de webcam.

Vandaag Dorus van der Burgt (47). In het dagelijks leven is hij eigenaar van juridisch adviesbureau iWay. Tijdens carnaval is hij lid van C.V. ’t is veur mekoar. Dorus is ook bedenker en uitvoerder van ‘t Opstoetje, de alternatieve Playmobil opstoet van Kruikenstad.

We schuiven aan achter de webcam. Dorus heeft zijn carnavalspak aangetrokken en zit met ‘het enige toepasselijke drankje voor zo’n interview’ achter de webcam. Een borrel Schrobbelèr.

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan carnaval?
“Tja… Ik kom op een cliché. Als ik mijn pak aan trek, trek ik al mijn andere pakken uit. Je hebt in het dagelijks leven talloze rollen. Je moet altijd iets en iedereen verwacht iets van je. Als ik deze jas aantrek, is dat allemaal weg. Natuurlijk moet je rekening houden met anderen. Het moet natuurlijk geen chaos worden, maar iedereen heeft hetzelfde doel. Daar zijn, in het moment. Een hele leuke tijd hebben. Loslaten terwijl je een ander vast kunt houden.”

Dat is nu helemaal moeilijk, toch?
“Ja, je kunt tijdens carnaval makkelijk connectie maken. Connectie die met Corona zéker mist. Normaal zijn mensen afwachtend en bouwen muren om zich heen. Tijdens carnaval merk je daar weinig van. Natuurlijk heb je soms carnavalstoeristen, maar voor échte carnavalsvierders is de schoonmaker gelijk aan de notaris en maakt het niks uit wie je bent, als je maar daar in het moment bent.”

Hoe vier je carnaval normaal?
“Ik ben lid van CV ’t is veur mekoar. Van de eerste tot de laatste minuut bezoeken we elk officieel evenement, maar ook zo veel mogelijk voorfeesten. Carnaval begint op Elf-elf en tijdens Et Sebiet laat ik carnaval en mijn stem achter op d’n Heuvel.”

Wat is jouw hoogtepunt tijdens Carnaval?
“Hoogtepunt van carnaval is de zondag van d’n Opstoet. Dat is dé dag. Ik sta dan op de Korte Heuvel en op d’n Heuvel voor de prijsuitreiking. In mijn studententijd kwam ik naar Tilburg. Ik was lid van Olof. Daar heb ik D’n Opstoet leren kennen. Het leuke aan d’n Opstoet is dat er zó veel gebeurt, zowel tijdens als naast de stoet. Dát vind ik mooi. Je kunt de hele dag kijken en nóg niet alles gezien hebben.”

Wat ga je het meest missen aan carnaval?
“Ik kan natuurlijk zeggen: “D’n Opstoet. Maar wat ik vooral ga missen: alle andere carnavalsvierders. Meer de sfeer dan iets specifieks.”

Hoe hou jij het groen-oranje vlammetje brandend?
“Door ‘t Opstoetje. Vorig tijdens d’n Opstoet was het rotweer en de kinderen waren teleurgesteld dat er geen optocht was. Samen met mijn kinderen Scipio en Lara en mijn vriendin Iris zijn we gaan knutselen. Van internet heb ik logo’s van verenigingen uitgeprint en die op autootjes geplakt. Met een touwtje heb ik al die wagentjes aan elkaar geknoopt. Tot slot hebben we een achtergrondje uitgeprint en tegen de Ikea kastjes geplakt. Op de iPad een muziekje opgezet, en gáán. Mijn vriendin Iris trok alle auto’s door en strooide confetti. Ik filmde en leverde meteen commentaar. Het publiek werd gevormd door Playmobil poppetjes. Het resultaat heb ik via WhatsApp doorgestuurd naar de leden van C.V. ’t is veur mekaor. Die hebben dat doorgestuurd en dat is toen een eigen leven gaan leiden en voor ik het wist had ik de media aan de telefoon.”

Maar nu pak je het wat groter aan, toch?
“Ja, ik kreeg vanuit meerdere hoeken de vraag: ga je dit jaar weer zo’n filmpje maken? Dat is door mijn hoofd blijven spoken en toen Carnaval definitief afgeblazen werd, dacht ik: dan gaan we het wat groter aanpakken. Ik wil dit keer anderen laten bouwen en hun creativiteit uiten. De Playmobil poppetjes zijn deelnemers en publiek. Alles mag, als het maar kleurrijk is. Dat idee heb ik opgegooid binnen onze club en iedereen was enthousiast. Er zit inmiddels aardig wat voorbereidingstijd in. De 40 minuten van vorig jaar zijn nu al minstens 40 uur geworden.”

Hoe pak je zoiets aan?
“Ik heb in november een brief gestuurd met de uitnodiging. In de hoop dat alle bouwclubs toch iets wilden laten zien. Meteen de dag erna werden we ‘ontdekt’ door Thomas Michielsen van het Ontdekstation 013. Zij waren ook al iets dergelijks van plan voor basisscholen. Thomas hebben we tijdens het laatste Kruikenconcert leren kennen. Hij zat achter ons en is ons sindsdien blijven volgen op Facebook. De samenwerking was snel geregeld. In het begin ging het heel langzaam met aanmeldingen. Het duurde dagen voor de eerste reactie kwam, daarna kwam het langzaam op gang. Een week of twee geleden kwamen de aanmeldingen echt in een stroomversnelling. We zijn steeds meer op Social Media gaan delen. We hebben contact gehad met een aantal bouwers in de bouwhal. Daar hulp en toezeggingen gekregen. En naast de carnavalswereld, hadden we ook veel scholen die deel wilden nemen. Op een gegeven moment hadden we ruim 40 schoolklassen die zich aangemeld hadden. Door de lockdown blijft hier waarschijnlijk helaas niet veel van over.”

Wanneer kunnen we het resultaat zien?
“Zondag van carnaval (Valentijnsdag) wordt ‘t Opstoetje door Omroep Tilburg uitgezonden en ook gestreamd op Youtube. Opname wordt gemaakt in het ontdekstation, mits het Coronatechnisch kan. We hebben een decor (foto’s van d’n Heuvel) van 2,5 m lang en 70 cm hoog. Daar komen alle wagens voorlangs. Net als bij de registratie van Omroep Brabant van de echte Opstoet zullen de beelden voorzien worden van commentaar. Ik doe dit samen met een ander lid van onze vereniging. We staan op het moment van schrijven op 24 ingeschreven deelnemers. Sommigen hebben meerdere wagens ingestuurd. We wachten nog op 21 antwoorden van clubs die hun formulier nog niet hebben teruggestuurd, maar wel hebben toegezegd.  Al met al verwachten we dus zeker 30 tot 40 wagens. Omdat er dit jaar geen Prins bekendgemaakt is, hebben we een eigen Prins in ‘t Opstoetje: Prins Blanco d’n Irste.

Heb je weer zo veel media aandacht gehad?
“Jazeker! Ik heb al erg veel interviews gegeven. We krijgen ook super leuke reacties. Het idee is daardoor misschien wel opgepikt door andere steden. Goirle gaat een optocht maken met Lego. En in het Land van Cuijk gaan ze ons idee 1 op 1 over nemen. Ze hebben ons een nette brief gestuurd met de vraag of wij dat niet erg vonden. Uiteraard hadden wij geen bezwaar. Hoe meer mensen plezier hebben van dit idee, hoe beter toch?

Wanneer is het voor jou geslaagd?
We willen mensen iets geven waarvan ze een lach op hun gezicht krijgen. Er is nu namelijk niet zo veel te lachen. Carnaval gaat niet door en we zitten in een lockdown. Als mensen een beetje lol beleven aan ’t Opstoetje is ons doel bereikt. Je wilt toch iets maken van niets en dat lijkt aardig te lukken.

Officiële inschrijving voor ‘t Opstoetje sluit op 23-01. Wagens moeten worden ingeleverd op 23, 26 of 27-01. Aanmelden kan nog via de Facebook pagina van CV ’t is veur mekaor. Of via e-mail adres: opstoetje@iwayadvies.nl.

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…