Kruikenstad door de ogen van het Kruikenpaar

Gepubliceerd op Saturday 7 February 2015 7 February 2015

Tijdens het Prinsebal werd aan een periode van spanning en speculatie een einde gemaakt. Het Kruikenpaar is bekend! Dat twee leden van CV Veul Sjaans en CV Kaaw Buffet op carnavalsmaandag met elkaar in de onecht zouden treden was al bekend. Maar wie? Plotseling verschenen ze samen in hun huwelijksbootje op het podium van 013: Sjaan Laajt en Kaaw Peer. De laatste kennen velen van ons als de zanger van het Tilburgs volkslied en et Sebiet. En Sjaan draagt de herkenbare en markante lampenkap die hoort bij de dames van Veul Sjaans.

Maar hoe vieren Sjaan en Peer eigenlijk carnaval? Welke snack kunnen zij niet missen na een nacht dweilen en met wie zouden ze graag eens de polonaise dansen? Tijd voor een interview. We stellen acht vragen aan deze twee carnavalsgekken.

Bruidspaar-00934

Welke kroeg kan rekenen op een bezoekje tijdens carnaval?
Elly:
Het Tribunaal op vrijdag. Daar begint de dweilavond. Normaal kom ik er nooit, maar een paar jaar geleden ontdekten we met CV Veul Sjaans dat daar hele leuke carnavalsvierders zijn. Ludiek verkleed en altijd in voor gezellig sauwel praotje. Ik heb er nu al zin in.
We eindigen de avond meestal bij Van Horen Zeggen. Dat is traditie voor veel mensen, geloof ik. Maar dit jaar wil ik ook eens afsluiten bij de Taverneplekkers op de Bredaseweg. Het ligt op de route naar huis en als je de verhalen mag geloven is het daar heul gezellig.

Peter:
Veel kroegen kunnen op een bezoekje rekenen. Met C.V. Kaaw Buffet komen we graag bij Café Joris. Daar start ook op vrijdag onze carnaval. Daarna vervolgen we onze kroegentocht langs kroegen waar voornamelijk dweilorkesten spelen, zoals Café Karel, Café Hoegaarden, Café De Taverne en de kroegen in de Stadhuisstraat. Naast mijn lidmaatschap bij C.V. Kaaw Buffet speel ik ook klarinet bij dweilorkest Kaaj Gaaaf, waarmee ik met carnaval op heel veel plekken speel. Ik vind het heel leuk om die handjes de lucht in te zien gaan als wij een lekkere carnavalshanger spelen.

Zonder welke snack kan je niet na een avond dweilen?
Elly:
Sjaan laajt kiest voor Japanse Mix met weinig calorieën. Maar als ik in de stad ben, dan ga ik voor een Brooike Jaantje natuurlijk. Tilburgser kan niet. Mijn ouders aten het vroeger ook al. Is vast een familiedingetje.

Peter:
’s Nachts bakken we aajer of halen we een broodje hamburger. Soms bij Jantje, maar soms is die al dicht. Het ontbijt is ook erg belangrijk met carnaval voor mij. Eieren met spek (het liefst gemaakt door ons moeder) zorgen voor een goeie bôojem voor de rest van de dag. Daarnaast broodjes kroket en frikandel tussendoor en ’s avonds een lekkere stamppot. Kortom, de weegschaal is niet blij na vijf dagen carnaval!

Het mooiste, beste, leukste evenement van Kruikenstad?
Elly:
D’n Opstoet! Het eerste jaar van CV Veul Sjaans deden we zo’n beetje alleen de optocht. Inmiddels slaan we bijna geen feestje meer over, maar de optocht is nog steeds het hoogtepunt. Daar werken we al maanden naar toe. Als je ons in september in een bouwmarkt ziet met electriciteitsbuizen of iets dergelijks, dan weet je waarom. Nee, we gaan thuis niet het elektriek vernieuwen..

Peter:
Voor mij is d’n Opstoet het hoogtepunt. Heel Kruikenstad loopt uit om alle wagens en groepen te zien. Dweilorkesten vermaken het publiek en iedereen is vrolijk. Ik vind het prachtig om Kruikenstad te zien ontwaken. Wij spelen met ons orkest ’s morgens voor de Dweilradio van Omroep Brabant, dus zijn we vroeg uit de veren. Ik weet dat Kaaw Buffet klaar zit voor de radio zoals vele Kruiken en Kruikinnen. Je ziet ’s morgens vanuit alle hoeken en straten mensen uitgedost richting binnenstad lopen. De één is nog niet helemaal wakker en de ander verheugt er zich op zijn creatie aan al die mensen te laten zien. Op zo’n moment word ik intens gelukkig!

Waar rust je uit na carnaval?
Elly:
Uitrusten? Van carnaval raak je juist heel erg uitgerust. Het voelt alsof je op vakantie bent geweest. Je bent er namelijk echt even tussenuit.

Peter:
Ondanks dat ik mijn “nieuwe” vrouw Sjaan Laajt erg graag mag, vind ik het ook wel fijn om weer tijd te hebben voor mijn eigen vrouw Noortje. Na op woensdag een lekkere haring gehapt te hebben bij de Carnavalsstichting Tilburg. gaan we op donderdag vaak een paar dagen lekker weg en uitrusten. Komend jaar gaan we naar een vakantiehuisje bij Zwolle. Qualitytime noemen ze dat, toch!? Mijn moeder appte Noortje laatst met de tekst: “over enkele weken is ie weer helemaal van jou”. Grappig toch!

Wat zit er dagelijks in je ontbijt tijdens carnaval?
Elly:
Un Schrobbelèrke om de dag weer goed mee te beginnen. Er schijnt een medicinale werking van uit te gaan, vanwege alle kruiden die erin zitten. En dat voel je natuurlijk meteen. Verder ook veel worstenbroodjes en aajer meej spek. Maar dit jaar op maandag voor de Kruikenbruiloft een Kaaw Buffetje op bed, denk ik.

Peter:
Gebakken eieren meej spek natuurlijk, zoals een goei lid van C.V. Kaaw Buffet betaamt. Koffie, veul koffie en soms een paracetamolleke. Tja, ik zou soms die laatste biertjes ’s avonds beter kunnen laten staan. Ik ga dit jaar natuurlijk een eitje bakken voor mijn liefste Sjaan Laajt.

Welk attribuut kan je niet missen tijdens carnaval?
Elly:
M’n lampekap. Dat is de accessoire van mijn vereniging. Met verlichting! Het is eigenlijk een onding om te dragen, maar als je al die kappen van Veul Sjaans ziet dan is het wel een fraai gezicht. Bovendien raak je zo je gruupke nooit kwijt. Die lampekappen vind je altijd.

Peter:
Men gevuld aajke en men klarinet. Ik moet me soms opsplitsen. Tja, keuzes maken is niet mijn beste punt. Ik vind alles veel te leuk.

Polonaise met…
Elly:
Dat maakt niet uit. Het mooie van carnaval is, dat je het met iedereen viert. Jong, oud, politieagent, ober, hippie, noem maar op.

Peter:
Alle Kruiken en Kruikinnen. Die paplepel moeten we doorgeven. Vanaf de allerkleinsten tot en met ons oma die in Huize Haajkaant woont. Carnaval zit in onze genen en wij moeten ervoor zorgen dat we die mooie gevoelens overgedragen worden aan iedereen in Kruikenstad.

Met wie begint en eindigt carnaval in Kruikenstad?
Elly:
Met m’n eigen klupke, Veul Sjaans. Zie je één lampekap, dan volgen er meer. We zijn altijd samen. Dees jaor hoort Peerke en heel zijn Kaaw Buffet daar ook bij, natuurlijk. Hij is ook wel blij met z’n schoonzussen, denk ik.

Peter:
Meej C.V. Kaaw Buffet op vrijdagavond, meej Kaaj Gaaaf en natuurlijk meej mun Sjaans dit jaor! Kaaw Peer is erg blij met zoveel mensen carnaval te mogen vieren. En aan eindigen wil ik nog niet denken. Eerst maar eens starten. Kom Sjaan Laajt, we gón wir bombezjoere!

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?