Leer de taal van Kruikenstad

Gepubliceerd op Thursday 30 April 2015 30 April 2015

Dwèèle, Duvelèr, hofsjefeur, bombezjoere, kènderstoet, onderschaajing, proefblaoze, affeseere: zo maar een greep uit de Tilburgse woorden die in het kader van carnaval voorbij komen. Maar wat betekenen ze? Waarom worden ze zo geschreven?

De Stichting Tilburgse Taol organiseert het komende half jaar voor de vijfde keer lessen in de Tilburgse taal: de Taolklas. Finale van dit klasje is het Tilburgs Grôot Dikteej op 14 november 2015. Docent van de Taolklas is Petra Robben, meervoudig winnaar van het Grôot Dikteej.

De Taolklas is een achtdelige cursus met opdrachten voor thuis. De doelstelling van de cursus is vooral het goed leren spellen en schrijven. De acht avonden zijn dan ook echte taallessen met het oefenen van de Tilburgse klanken en vooral het schrijven van aanvankelijk woordrijtjes en later hele zinnen. Zowel de lessen als de huiswerkopdrachten zijn gevat in een digitale leeromgeving.

Teksten zijn via de computer beschikbaar, evenals oefeningen en ingesproken teksten die als geluidsfragmenten te beluisteren zijn. De thuisopdrachten moet de cursist digitaal verwerken en insturen voor feedback. Naast de ambitie om de Tilburgse taal te leren is vaardigheid in het werken met digitaal lesmateriaal (of de bereidheid om die vaardigheid te verwerven) een voorwaarde voor deelname aan de cursus.

De acht bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavonden en zaterdagochtenden in het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75 te Tilburg. Data: donderdagavond 21 mei, zaterdagochtend 13 juni, donderdagavond 18 juni, zaterdagochtend 12 sept, donderdagavond 17 sept, zaterdagochtend 10 okt, donderdagavond 15 okt en donderdagavond 5 november. De lestijden zijn van 19.30 tot 22.00 uur op donderdagen en van 11.00 tot 13.00 uur op zaterdagen. De kosten bedragen € 75,-

Deelnemen aan de taolklas? Stuur een mail aan Theo van Iersel via secretaris@tilburgsetaol.nl Opgeven kan tot 21 mei 2015.

Zie voor meer informatie www.tilburgsetaol.nl

Succes!

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?