Nieuwe dirigent voor de Kruikenconcerten

Gepubliceerd op Monday 21 December 2015 21 December 2015

Nieuwe dirigent voor de Kruikenconcerten
Sander Teepen kijkt uit naar twee dagen met een topprogramma

Sander Teepen kan niet wachten om op 3 en 4 februari 2016 de bok te bestijgen. Nee, hij is geen gymdocent, maar de nieuwe dirigent van de Kruikenconcerten. Tijdens de twee avonden, die inmiddels veel méér zijn dan een opwarmertje voor carnaval, is hij voor de eerste keer leider van het orkest en de band.

Lang hoefde Sander niet na te denken toen hij werd gevraagd voor deze functie. “Het was een complete verrassing voor me, ik was ontzettend vereerd en heb vrijwel direct ja gezegd.” Sander moest er nog wel zijn agenda op nakijken, want sinds hij als professioneel dirigent werkzaam is, reist hij letterlijk de hele wereld over.

Om écht te genieten van de concerten en een extra dag carnaval met zijn oud-studiegenoten mee te pikken, zegde hij een concert in Tsjechië op zaterdagavond alvast af. “Hoewel ik oorspronkelijk uit Deurne kom, is Kruikenstad de plek waar ik altijd carnaval vier. Samen met mijn vrienden D’n Opstoet kijken op de Korte Heuvel, da’s een traditie.” Sanders studie heeft hem aan het Kruikenconcert verbonden. “Ik heb hier aan het conservatorium hobo gestudeerd en de opleiding tot dirigent gedaan. Zo kwam ik zes of zeven jaar geleden in het orkest terecht. Elk jaar is het een feest om die twee dagen en de aanloop ernaartoe met elkaar te beleven. Het is extra speciaal om dat nu in de rol van dirigent te mogen doen.”

Intensieve artistieke voorbereidingen
Wie denkt dat Sander op 3 februari binnenkomt en dan pas de baton (dirigeerstok, red.) uit zijn tas haalt, heeft het mis. Hij is lid van de Kruikenconcertcommissie en houdt zich samen met de regisseur, concertmeester en twee andere creatieven bezig met alle artistieke voorbereidingen. “De vergaderingen zijn direct na carnaval begonnen. Samen kiezen we een thema, waarna we alle ideeën hierover verzamelen en een selectie met geschikte nummers maken.

De grootste uitdaging vind ik het samenstellen van een programma met de juiste opbouw. Het publiek is al zo ontzettend verwend, want ieder jaar zijn de concerten van zo’n hoog niveau!” Nadat het programma is samengesteld, volgt de fase van het vastleggen van solisten en het arrangeren van de nummers. “We benaderen arrangeurs die het nummer geschikt gaan maken voor het orkest. We geven zo duidelijk mogelijk aan hoe het moet gaan klinken en dan kunnen zij aan de slag. Altijd spannend hoe dat uitpakt, maar ik kan zeggen dat het ook dit jaar weer geweldig is gelukt.”

Sander Teepen

Een grote reünie
De weg naar de twee concerten in de Schouwburg begint voor het orkest en de dirigent de zondag twee weken vóór carnaval. “Dan is er een repetitiedag. Die heeft nog het meeste weg van een grote reünie, want op die dag zien veel bekenden elkaar sinds lange tijd weer. De verschillende muzikanten zijn zowel nationaal als internationaal op tal van plekken werkzaam. Naar de Kruikenconcerten gaan betekent thuiskomen. Op woensdag is er nog een volledige repetitiedag die we afsluiten met het Irste Kruikenconcert. En dan mogen we een dag later nog een keer!”

Topprogramma
In zijn nieuwe rol als dirigent verwacht Sander de dagen intenser te gaan beleven. “Als muzikant heb je rustpauzes, omdat jouw instrument even niet aan bod komt. De dirigent daarentegen moet elke seconde gefocust zijn. Op mijn schouders rust nu de verantwoordelijkheid om alles en iedereen op de rails te houden. Maar ik maak me geen zorgen, we hebben een topprogramma, de beste professionals in het orkest en fantastische solisten. Ik ben er klaar voor!”

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?