Ouderenkoffer: terugdenken aan carnaval van toen
Activiteitenbegeleiders in de ouderenzorg hebben nauwelijks tot geen budget om hun activiteiten in te vullen en zijn daarom aangewezen op hun eigen creativiteit. Maar elk jaar rond carnavalstijd is er een fantastische koffer, die bij veel ouderen een brede glimlach op het gezicht tovert. De Ouderenkoffer doet vervlogen tijden herleven en brengt carnaval van vroeger weer even heel dichtbij.
Claudi Olieslagers is werkzaam bij Woonzorgcentrum D’n Herdgang, locatie van Stichting De Wever. Ze werkt al meerdere jaren met de Ouderenkoffer en zorgt sinds dit jaar voor de interne coördinatie van het project. Commissie Educatie van Carnavalsstichting Tilburg heeft voor De Wever acht koffers gemaakt die in de weken voorafgaand aan carnaval rouleren tussen de verschillende locaties. Een flinke klus om dat in goede banen te leiden, want iedereen wil ze hebben, maar ze doet het met liefde. Claudi: ‘Toen ik zelf nog activiteitenbegeleider was, heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de koffer en ik weet dat dat ook geldt voor mijn collega’s. Het is een fantastisch initiatief met bovendien een zeer professionele uitstraling. Dat de stichting dit doet betekent voor de mensen heel veel.”
Memory en motto’s raden
De Ouderenkoffer bevat diverse materialen, waaronder een cd met muziek, een dvd, een memoryspel met motto’s, maar ook een quiz over de betekenis van oude motto’s. Claudi: “Je kan de koffer op eindeloos veel manieren gebruiken. En het leuke is dat je nooit weet hoe het loopt als je ‘m opent. Wat vaststaat is dat er altijd genoeg gesprekkstof is. Direct! De liefhebbers en haters laten meteen van zich horen. En vooral dingen over oude tradities en dialect zorgen voor veel herkenning. Iedereen beleeft carnaval op z’n eigen manier en dat blijkt ook uit de verhalen die op tafel komen. Van het wagens bouwen en meelopen in de optocht tot de viering van Aswoensdag en de vastentijd die daarna volgde. Met de koffer brengen we carnaval weer even heel dichtbij, ondanks dat het voor de meeste mensen niet meer mogelijk is om het feest echt mee te maken.”
Bijzonder
De Ouderenkoffer helpt Claudi en haar collega’s om een gevarieerd programma samen te stellen in de aanloop naar carnaval. Maar de betekenis van het initiatief is groter, vindt zij. “Ouderen zijn een vergeten groep in onze samenleving en in de zorg moeten we vaak eindjes aan elkaar knopen en heel creatief zijn om deze mensen een goed activiteitenaanbod te bieden. Dat de vrijwilligers van de Carnavalsstichting Tilburg het initiatief hebben genomen om dit programma te ontwikkelen, is daarom echt bijzonder.”
Omroep Max / Max Magazine
Ook Omroep Max vindt het bijzonder hoe er in Kruikenstad speciaal aandacht is voor de ouderen. In het landelijke ledenblad Max Magazine is een interview gehouden met oud-Prins Joep Gimbrère. Een zeer leuk en lezenswaardig interview. Het is hieronder terug te lezen!
(Klik op afbeelding om deze te vergroten.)