Prins Frans-Jan d’n Irste keert terug als Prins van Kruikenstad

Gepubliceerd op Thursday 11 November 2021 11 November 2021

Vanavond is Prins Frans-Jan d’n Irste gepresenteerd als nieuwe prins van Kruikenstad. Dat gebeurde tijdens een spetterend Elf-elf evenement op het Willemsplein. Samen met Adjudant Marcel en de rest van het gevolg, gaat Frans-Jan Bertens dit carnavalsseizoen voorop met het motto “Ik zie oe wir war?!”

Unieke situatie
Na elf jaar keert Prins Frans-Jan terug voor een derde termijn als prins van Kruikenstad. Dat is een unieke situatie. “In mei is Prins Knet aangesteld voor een tweede jaar als prins. Door het plotselinge overlijden van zijn vrouw Birgit deze zomer, heeft hij ervoor gekozen om de prioriteit bij zijn familie te leggen. Een volkomen begrijpelijke keuze en we leven enorm met hem mee,” licht Patrick Dewez, voorzitter Carnavalsstichting Tilburg, toe. De stichting moest vervolgens snel schakelen. Slechts enkele weken geleden is Prins Frans-Jan d’n Irste officieel gevraagd.


Prins Frans-Jan d’n Irste
Frans-Jan is geen onbekende binnen de carnavalswereld. Naast zijn eerdere jaren als prins, vervulde hij al diverse functies binnen de carnavalsstichting. De laatste jaren was hij actief als voorzitter van de commissie protocol. “Maar dit had ik echt niet meer verwacht. Als iemand mij twee maanden geleden had gevraagd of ik ooit weer gevraagd zal worden voor Prins van Kruikenstad, dan had ik hem voor gek verklaard,” aldus de kersverse prins.

Tijdelijke invulling
De keuze voor Marcel van Gool als adjudant was niet moeilijk voor Frans-Jan. “Ik ken Marcel al geruime tijd vanuit de carnavalswereld en Kermis FM, waar we beiden actief zijn. Hij is met zijn ervaring in de raad van elf en verschillende rollen binnen de carnavalsstichting, uitermate geschikt.” Normaal is het niet vooraf bekend hoeveel jaar iemand prins is, maar prins en adjudant weten waar ze aan toe zijn: “Dit is echt maar voor één jaar en dat is best bijzonder.”

Cadeau aan de stad
Eerder vandaag werd bij het Centraal Station van Tilburg het cadeau aan de stad gepresenteerd. Het standbeeld met het woord ‘Kruikenstad’, omrand met groen-oranje sjaal, is het cadeau van de carnavalsstichting aan de Gemeente Tilburg ter ere van het 55-jarig bestaan. Na drie jaar heeft het cadeau eindelijk een vaste plaats gekregen. Zodra je het Centraal Station uitstapt en de het stadscentrum in loopt, kom je dit carnavaleske item tegen.

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…