Prins Jan d’n Derde en Adjudant Rob gaan voor maximaal feest tijdens carnaval

Gepubliceerd op Saturday 11 November 2023 11 November 2023

Maandenlang leefden ze er naar toe, maar op Elf-Elf werd het dan eindelijk wereldkundig gemaakt: Prins Jan d’n Derde is de nieuwe Prins van Kruikenstad! Samen met Adjudant Rob gaat hij deze carnaval Kruikenstad voor in het feest van het jaar, met als hoofddoel: Maximaal feest!

Prins Jan d’n Derde
Jan Eijsermans (38) hoefde niet lang na te denken toen hij gevraagd werd als Prins van Kruikenstad: “Ik was oprecht verrast, in positieve zin natuurlijk! Maar mijn gevoel was onmiddellijk goed, het is een enorme eer om deze rol te mogen vervullen! Nadat ook mijn vrouw enthousiast reageerde heb ik volmondig ja gezegd.” Jan is 8 jaar getrouwd met Danique en heeft vier kinderen: Vief en Lotje (7), Floor (4) en Jaap (2). Dat Jan de derde Jan is die Prins van Kruikenstad wordt, vindt hij wel grappig. “Mijn officiële titel is nu Prins Jan d’n Derde, maar ik ben in mijn familie ook nog eens de derde Jan. Ik ben namelijk vernoemd naar mijn twee opa’s.”

Veul Gère
Prins Jan d’n Derde is geen onbekende in Kruikenstad. Naast zijn functie als commercieel directeur van Schrobbelèr, is hij actief lid van CV Veul Gère. Samen met zijn vrienden van Veul Gère heeft hij al vele carnavalskrakers uitgebracht en treedt hij regelmatig op. Op 12 en 13 januari 2024 staat er zelfs voor het tweede jaar op rij een concert in Poppodium 013 gepland. “Dat schoot ook gelijk door mijn hoofd natuurlijk. Ik heb toen ik gevraagd werd als prins wel aangegeven dat er één weekend is dat ik vrij wil houden en dat is het weekend van het concert. Daar ben ik sowieso bij!”

De keuze voor de Adjudant
De Prins van Kruikenstad kiest zelf zijn of haar adjudant. Voor Prins Jan was het geen lastige keuze. “Je wil iemand met ervaring, die het klappen van de zweep kent. En dan ga je terugkijken wie er door de jaren heen allemaal voorbij zijn gekomen. Mijn eerste gedachte ging gelijk uit naar Rob. We kennen elkaar van de commissie Spulleke, daar hebben we drie jaar fijn samen gewerkt.” Rob Jansen (39) moest, geheel volgens protocol, ja of nee zeggen zonder te weten wie de Prins is. “Als de voorzitter van de Prinsecommissie langskomt gaat er wel iets door je hoofd, dus ik voelde wel iets aankomen. Je vraagt je dan wel gelijk af wie de prins is natuurlijk,” aldus de adjudant. Zonder te weten wie de prins was, heeft Rob deze vraag wel eerst uitvoerig met zijn vrouw Hester besproken. Rob en Hester hebben een zoon Thomas (3) en verwachten na carnaval een tweede kind. Uiteindelijk kon Rob, met de zegen van het thuisfront, volmondig ‘ja’ zeggen. Na het stellen van een paar vragen aan de voorzitter van de Prinsecommissie kwam hij er eindelijk achter wie de prins was. “Ik ben heel blij dat ik dit met Jan mag doen, we zijn een goed duo.” aldus Rob.

Een raad van 10?
Eigenlijk was het de bedoeling dat Rob voor zijn vierde en laatste jaar in de Raad van Elf zou plaatsnemen. Tot Elf-elf waren de andere leden van de raad ook in de veronderstelling dat dit ging gebeuren. Pas op de dag van de bekendmaking, stapte Rob naar voren als nieuwe adjudant. Is er dan een Raad van 10 dit jaar of staat er een vervanger klaar? “Nee, we houden de groep zoals hij nu is. Al is deze situatie sinds de jaren ‘80 niet voorgekomen. Dus dat zal even wennen worden voor iedereen,” licht Rob toe. “Het wordt wel een hele andere rol, ik ga me meer richten op het goed laten verlopen van al onze bezoeken en het ondersteunen van de prins waar nodig. Uiteindelijk blijf ik gelukkig wel gewoon onderdeel van het gevolg van de Prins van Kruikenstad en stappen we in dezelfde bus met dezelfde groep.”

Vooruitkijken
Het eerste hoogtepunt is geweest, de bekendmaking op Elf-Elf. Maar waar kijken prins en adjudant het meest naar uit? “Ik verwacht vele hoogtepunten; het Prinsebal, de Kruikenconcerten, D’n Inhaol maar zeker ook D’n Opstoet!” zegt Prins Jan vol overtuiging. Adjudant Rob beaamt dit: “Ik heb eigenlijk nog geen normale Opstoet meegemaakt als lid van de raad van XI. Eerst was er een storm, toen corona, daarna een uitgestelde Opstoet tijdens Halfvasten en vorig jaar hebben we de helft van de route te voet afgelegd. Dus ik blijf net zolang in het gevolg tot ik heel D’n Opstoet op de prachtige Prinsewagen heb gestaan, haha.”

Maximaal feest
Op de vraag of prins en adjudant een doel hebben voor deze carnaval antwoordt Prins Jan resoluut: “Maximaal feest! Het is een kort seizoen, dus we moeten gelijk knallen! Daarbij moet het genieten en de boel de boel laten, hoog in het vaandel staan. Er is genoeg om je zorgen over te maken, maar laat carnaval nou vooral dat moment zijn waarop waar je onbezorgd feest kan vieren! En wat mij betreft is het hoogste doel van carnaval de verbroedering en verbondenheid; het is een feest van iedereen en juist die saamhorigheid van alles en iedereen, jong en oud maakt het zo mooi.” Adjudant Rob vult aan: “Daar zit ook precies de sleutel. Aan de ene kant houden wij allebei van traditioneel carnaval, dus we gaan genieten van de bezoeken aan de verenigingen en de officiële gelegenheden. Maar ik vind het ook mooi om de wat jongere verenigingen te bereiken en daar een weg in te vinden. We willen het feest met iedereen vieren.”

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?