Prinsebal: een geslaagde generale repetitie voor Carnaval

Gepubliceerd op Sunday 16 February 2014 16 February 2014

Afgelopen zaterdag werd in poptempel 013 het Prinsebal gevierd. Hét feest van de Prins van Kruikenstad waarvoor alle carnavalsvierders uit Kruikenstad en de ons omringende steden uitgenodigd worden. Het was uitzonderlijk druk in 013 en de sfeer was fenomenaal!

De avond begon voor alle verenigingen met een fotomoment met Prins Joost d’n Irste. Als cadeau was iedereen gevraagd een knuffel mee te nemen, zodat dit fotomoment ook meteen een knuffelmoment werd. Deze knuffels zullen een mooie bestemming krijgen ergens in Kruikenstad.
Op het Prinsebal wat vroeg op de avond begint, zijn alle genodigden welkom om mee te eten. Voordat Prins Joost het buffet opende, werd op een bijzondere wijze het Tilburgs volkslied gezongen. Deze driestemmige, bijna klassieke versie werd door de zaal met veel bijval ontvangen.
DwergenDaarna begon in de grote zaal met een keur aan artiesten als Johnny Purple, de D!kdakkers, Marc en Gabor en Feest DJ Maarten. Het meeste bijval kreeg Lamme Frans die deze avond op het Prinsebal waarschijnlijk niet snel was vergeten. In de foyer van 013 was een podium neergezet waar de hele avond orkesten optraden, zodat overal in 013 het feest groots gevierd kon worden. En naast muziek was er genoeg te zien. De wedstrijd van best verkleede die jaarlijks gehouden wordt op het Prinsebal bracht ook nu weer creatieve uitspattingen met zich mee. Uiteindelijk wonnen vier (vrouwelijke) dwergen op zoek naar Sneeuwwitje deze felbegeerde trofee.

Op het Prinsebal is het gebruikelijk dat de Prins één of meerdere Kruiken uitreikt aan mensen die zich op een bijzondere manier voor carnaval in Kruikenstad of op een maatschappelijke manier voor Tilburg hebben ingezet. De Kruiken zijn de hoogste onderscheidingen binnen de Tilburgse carnavalswereld en zijn uitgegeven in Brons, Zilver of Goud. Op dit Prinsebal werden er twee Kruiken uitgereikt.

Pieter de KokDe eerste (in Brons) aan Pieter de Kok voor zijn inspanningen ter bevordering van de ‘levende muziek’ in Kruikenstad. Pieter heeft in de loop der jaren tientallen nummers geschreven en gearrangeerd voor het Blèrconcours, heeft vele kapellen muzikaal begeleid, en is zelf verdienstelijk muzikant bij carnavalsorkest 3xRaoje.

 

De tweede Kruik (in goud) was voor oud-Stadsprins Mark van Stappershoef. Voor zijn inzet binnen de carnavalsstichting als lid en voorzitter van diverse commissies, voor zijn Mark van Stappershoeflidmaatschap van de Raad van XI en zijn rol als Prins van Kruikenstad. Daarnaast heeft hij voor onder andere Wijkraad de Blaak en vrijwilligersorganisatie Kwantes een belangrijke rol vervuld en is hij in de hoedanigeheid van de kabinetschef van de Commissaris van de Koning een verbindende schakel tussen de carnavalsfederatie en de provincie Noord-Brabant.

Wij willen in ieder geval Pieter en Mark van harte feliciteren met hun behaalde Kruiken. Het Prinsebal was een drukbezochte avond en een goede generale repetitie in opmaat naar carnaval. Dat belooft wat! Nog twee weken en dan is het feest alweer volop bezig in de schoônste stad van ’t laand.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?