Terug van weggeweest: Prins Frans-Jan d’n Irste

Gepubliceerd op Thursday 11 November 2021 11 November 2021

Hij dacht dit jaar voor het eerst sinds jaren een rustige carnaval te gaan beleven. Maar slechts een paar weken voor Elf-elf werd hij voor een derde keer gevraagd om Prins van Kruikenstad te worden. “Als iemand mij had gevraagd of ik ooit nog Prins van Kruikenstad zou worden, had ik hem of haar voor gek verklaard,” zegt Frans-Jan Bertens er zelf over.

Elf jaar geleden zwaaide Prins Frans-Jan d’n Irste voor het laatst met zijn scepter over de stad. Een prins die na een lange afwezigheid weer terugkomt, dat is een uniek moment in de geschiedenis van carnaval in Kruikenstad. “Natuurlijk is de reden van mijn aanstelling uiterst triest,” licht Prins Frans-Jan d’n Irste toe. Hij doelt hiermee op de situatie van zijn voorganger Prins Knet d’n Irste. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij gepresenteerd zou worden tijdens Elf-elf. Afgelopen zomer overleed zeer onverwachts zijn vrouw Birgit. Slechts enkele weken geleden is Prins Frans-Jan gevraagd om, elf jaar na zijn laatste jaar als prins, terug te keren.

Bijzondere functie
“Het is een enorme eer dat de carnavalsstichting een beroep op mij heeft gedaan. Het is gewoon een hele bijzondere functie. Dat blijft het, ook al is het de derde keer dat ik gevraagd ben,” vertelt Prins Frans-Jan. De afgelopen jaren was Frans-Jan actief binnen de Carnavalsstichting Tilburg als voorzitter van de commissie protocol. Op de vraag of we daar iets van gaan merken in zijn rol als prins, antwoord hij stellig ‘nee’. “Maar, ik probeer dit jaar wel overal op tijd te komen. De laatste keer dat ik prins was, kwam ik bij een locatie te laten en begonnen ze te zingen: Frans-Jan is altijd te laat. Dat was ook wel de enige keer.” Prins Frans-Jan heeft ook alle vertrouwen in zijn gevolg. “De Raad van Elf weet wat ze moeten doen, de lijfwachten weten wat ze moeten doen. Zij hebben allemaal van de commissie protocol instructies gekregen. Dus ik verwacht niet dat het anders zal zijn dan andere jaren.”

Coronaprotocol
De prins verwacht wel dat het in ieder geval de komende tijd anders dan anders zal zijn. “We moeten natuurlijk rekening houden met de situatie rondom corona. Er komt een speciaal coronaprotocol. We gaan boksen geven in plaats van handen. Dat wordt wel echt even wennen en voelt wat afstandelijk. Maar, ik heb er alle begrip voor en het is belangrijk voor de gezondheid van iedereen om dit te doen.”

Adjudant Marcel
De prins van Kruikenstad kiest altijd zijn eigen adjudant. Hij of zij wordt vervolgens gevraagd via de voorzitter van de Prinsecommissie, zonder te weten wie de prins is. Ook Adjudant Marcel werd dus pas laat gevraagd voor deze rol. Maar dat is volgens Prins Frans-Jan geen probleem. “Ik ken Marcel al langer vanuit de carnavalswereld maar ook van Kermis FM, waar we beiden actief zijn. Hij is als onderdeel van de commissie Kruikenconcert nu al betrokken bij de stichting.” Beide heren weten waar ze aan toe zijn “Normaal weet je niet of het jaar erop nog prins of adjudant bent. Wij weten al dat het écht alleen voor dit jaar is. Dat is wel bijzonder.”.

Verenigingen
Prins Frans-Jan baalt niet dat hij geen rustige carnaval tegemoet gaat. “Ik was altijd al veel op pad en kom graag bij verenigingen. Toen ik in 2010/2011 prins was, kwam ik bij verenigingen die ik nu weer tegen ga komen. Dat is echt bijzonder.” De prins weet nog niet hoe mensen gaan reageren als hij tijdens Elf-elf gepresenteerd wordt: “Ik hoop dat mensen het leuk vinden dat ik daar straks sta. Maar dat weet je niet van te voren.”

 

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?