Tilburg krijgt een duurzame carnavalskiel

Gepubliceerd op Thursday 29 April 2021 29 April 2021

Textilium Futura, Dutsch Workwear en de Carnavals Stichting Tilburg (CST) gaan samenwerken bij de ontwikkeling, productie en distributie van een nieuwe duurzame Tilburgse carnavalskiel. De samenwerking wordt officieel bekrachtigd tijdens de Textour, die plaatsvindt op 28, 29 en 30 mei.

Dutsch Workwear produceert de nieuwe duurzame Kruikenkiel, die vervaardigd wordt uit 100 procent organisch katoen. De CST en Textilium Futura gaan de kiel verkopen. De kiel zal nog vóór carnaval 2022 beschikbaar zijn. Tommy Schollen van Dutsch Workwear: “Wij zijn nu al volop bezig met het produceren van duurzame kleding en wij dragen carnaval een warm hart toe. We vinden dit daarom een fantastisch project”.  De productie en verkoop van de Kruikenkiel was de afgelopen decennia in handen van Havep, zij halen de kiel nu uit het assortiment.

Meerdere modellen
Er wordt bekeken of er naast een traditionele Kruikenkiel, ook een dames- en kindermodel van de duurzame kiel op de markt kan komen. Joris van Riel van Textilium Futura: “Op ons verzoek zijn drie studenten van het Willem I College in ’s-Hertogenbosch deze varianten aan het ontwerpen. Hopelijk kunnen we straks meerdere modellen aanbieden”.

Textour
Een preview van de duurzame kiel is te zien tijdens de Textour op 28, 29 en 30 mei 2021. De keil wordt dan tentoongesteld om de schouders van het beeld van de Kruikenzeiker aan het eind van de Nieuwlandstraat. Op 13 plekken in de stad kan tijdens dit evenement worden genoten van textiele kunst en presentaties over hoe de textielindustrie duurzamer wordt en zich door technologische ontwikkelingen verder ontwikkelt. Meer informatie over Textilium Futura en de Textour is te vinden op www.textilium.nl.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?