Waar kun je haringhappen?

Gepubliceerd op Wednesday 10 February 2016 10 February 2016

Traditioneel sluit je het carnavalsseizoen af met een goeie haring en je laatste biertje tijdens het Haringhappen.

Om iedere Kruik een beetje op weg te helpen hebben we een overzichtje gemaakt waar je allemaal een mooi visje kunt krijgen. Laat het vasten maar starten!

Woensdag 10 februari (aswoensdag)

  • Babbus – 19:00
  • De Slijterij – 17:00
  • Café de Fijnproever (door KV. de Fènpruuvers)
  • Tsc St. Olof – 19:00
  • Klein Café Van Horen Zeggen – 17:00

[vc_message]Een traditie tijdens aswoensdag is het eten van een haring. Waar dit gebruik nu precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Om toch een antwoord te kunnen geven op de vraag waarom een haring tijdens aswoensdag heb ik met een aantal personen gesproken en wat dingen uitgezocht.

De haring, eigenlijk vis, heeft meerdere betekenissen. Zo is aswoensdag een dag waarbij je begint met matigen. Het is de start van vasten. Vlees was vroeger duurder dan vis. Daarom werd er dus vis gegeten. Veel katholieken deden/doen dit ook op vrijdagen. Daarnaast bevat vis verschillende voedingsstoffen die het vasten makkelijker zouden moeten maken. In de vroegere tijden had je maar twee soorten vis, haring en makreel. Waarom nu de traditie met haring is voortgezet kon ik niet zo snel terugvinden.

Daarnaast staat vis ook voor Jezus Christus zelf. In het oudgrieks wordt vis geschreven als Ichthus. Iedere letter in het woord Ichthus, ἰχθύς, is een afkorting voor een ander woord. Deze woorden vormen de volgende zin: Jezus Christus, Gods zoon, (en / de) Redder. Het eten van de vis herinnert ons dan ook weer aan het lijden van Jezus Christus.[/vc_message]

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…