KV de Steunzolen

Wij zijn de Carnavalsvereniging de Steunzolen. Hoewel we niet willen opscheppen zijn we toch mooi één van de oudste verenigingen die Tilburg ofwel kruikenstad rijk is.

Op 8 Maart 1961 werd er door een stel vrienden die toen al bezeten waren van het carnavalvirus besloten dat ook Tilburg rijp was voor Openbaar Carnaval. Dus werd in café Extase op den Heuvel een nieuwe vereniging opgericht. Omdat den uitbater Toon van Dongen erg bevriend was met een orthopedische schoenmaker konden we niet om de naam “De Steunzolen” heen. Zo kwamen we dus ook aan onze eerste prins: Orthopeus den Eerste.

Het eerste carnavalsjaar werd nog in besloten kring gevierd, maar we waren niet tevreden voordat we openbaar carnaval hadden. Daarom werd er een proces verbaal uitgelokt door met een open Landauer toch de straat op te gaan. Totdat men eindelijk inzag dat openbaar carnaval ook in Tilburg thuishoorde. Er volgden nog meerdere optochten waar de Steunzolen akte de présence gaven, echter de Steunzolen hebben zich tijdens de optochten onderscheiden door de begeleiding van de stoet en doen dit nog steeds elk jaar vol overgave.

Bij carnaval hoort ook muziek en in al de jaren dat de Steunzolen bij café Extase carnaval vierden kon men opeenvolgend genieten van de klanken van de Grasmaaiers, de Kafblaozers en de Feestneuzen. Echter deze bands waren alleen voor de avonden gecontracteerd dus hadden we geen muziek om mee te dweilen. Uiteindelijk resulteerde dit in de oprichting van de Nissels. Helaas had een groot aantal muziekkanten de Steunzolen verlaten om als zelfstandig orkest door te gaan. Maar sinds 1996 kregen weer een heuse eigen Band genaamd ’t HOSt, ofwel HuisOrkest STeunzolen.

https://www.facebook.com/#!/kvde.steunzolen
https://twitter.com/KVdeSteunzolen