Emblemen hamsteren

Gepubliceerd op Tuesday 9 February 2016 9 February 2016

Emblemen hamsteren

We zijn thuis bij Peer en Jeeke, oftewel Peter en Marie-José (hoewel ze zo nooit genoemd worden). Na hun oproep op Facebook met het doel om aan ontbrekende emblemen te komen, wilden wij wel eens meer van hen weten. Wie zijn Peer en Jeeke? En kunnen wij al die motto’s eens aanschouwen? Gelukkig wel. Ze lagen al netjes op een rij voor ons klaar (de motto’s, niet Peer en Jeeke).

Embleemwedstrijd

Jeeke is in 1994 Kruikenbruid. Zij hoort tot het eerste Kruikenpaar dat bij de Kruikenmis aanwezig mag zijn. Dat gaat echter niet vanzelf. Er moet eerst formele toestemming komen van de pastoor. Uiteindelijk trouwt Jeeke van de Laaileuters in de onecht met Henk Ewoldt, Kruikenbruidegom namens de Taverneplekkers: het paar Jeeke van Laai tot Leuter & Kieleke Gat du Taverne. De traditie van verbroedering tussen twee verenigingen houdt tot op heden stand. Kruikenbruid en Kruikenbruidegom van toen zoeken elkaar tijdens carnaval nog altijd even op. En wanneer Peer en Jeeke naar de Taverneplekkers gaan, is het daar traditioneel feest.

Een eigen bankpasje

Peer en Jeeke vieren altijd samen carnaval: “Dat moet ook wel want ik heb niet eens een eigen bankpasje”, aldus Peer. Op haar 14e proefde Jeeke voor het eerst van carnaval bij Boerke Mutsaers. Haar vader zat jarenlang bij de Tunnelplekkers. Jeeke liep de allereerste optocht van Kruikenstad mee. Peer komt uit Utrecht, maar carnaval paste hem als een jas. Al sinds 1988 zitten ze samen bij de Laaileuters. De carnavalsvereniging die is ontstaan vanuit de technische dienst van het Elisabeth Ziekenhuis. Peer speelde tot een paar jaar terug de grote trom, Jeeke de sax. Ze haalden in de betere jaren met de feesten van de Laaileuters zo’n 1.500 feestvierders naar de Schouwburg en later naar de Postelse Hoeve.

Hamsteren

Bij de laatste verhuizing gingen de 55 carnavalshoeden van Peer het huis uit. Samen met tientallen dozen ander carnavalsgoed naar de kringloop. “We waren net hamsters”, vertelt Jeeke. De emblemen van de motto’s van Kruikenstad gingen wel mee over. Nu netjes opgeborgen, waar ze voorheen nog onder een glazen plaat lagen. Favoriet is het embleem uit 1981: de sneeuwbal. Gemist in de verzameling worden de emblemen uit 1965, 1966, 1968, 1988 (b) en 1993 (man). Wie ze heeft en er vanaf wil, graag even een berichtje!

Peer en Jeeke, twee mooie carnavalsmeense uit Kruikenstad.

Ontwerp jij komende carnavalsjaar het embleem van Kruikenstad? Lees hier alles over de embleemwedstrijd.

 

 

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?