In de groen-oranje spotlight: Meggie Verhoeven

Gepubliceerd op Saturday 30 January 2021 30 January 2021

Om het groen-oranje vlammetje levend te houden, interviewen we tot en met en tijdens carnaval een aantal Kruiken en Kruikinnen die net als jij carnaval enorm (zullen) missen. We spreken met deze Kruiken en Kruikinnen veilig via de webcam.

Vandaag Meggie Verhoeven (35). In het dagelijks leven is ze juf van groep 1 en 2 op basisschool Klinkers. Tijdens carnaval is ze lid van C.V. de Lesbries en daarnaast voorzitter van de commissie Educatie van de carnavalsstichting Tilburg.

Wat vind jij zo mooi aan carnaval?
“Ik  vind de verbinding het mooiste, al is dat vast een heel cliché antwoord. Ik beleef carnaval met de mensen waarmee ik ben, maar blijf niet de hele tijd bij mijn clubje. Ik leuter eigenlijk met iedereen, het liefst met vreemden. Iedereen is zo open, iedereen is in voor een praatje. In Kruikenstad loop ik natuurlijk rond in mijn Lesbries Pèkske, maar op zaterdagavond gaan alle ‘Brietjes’, de leden van de Lesbries’ terug naar hun ‘eigen’ stad. Voor mij is dat Oosterhout. We noemen dat ‘vrij dansen’. En als ik daar ben, trek ik altijd een interactief Pèkske aan. Ben een paar jaar als ‘Bel met Nel’ gegaan. Wildvreemden pakten dan de hoorn die ik bij me had en vertelden dan een verhaal, wat de aanleiding is voor een leuk gesprek.”

Waarom hebben mensen dat normaal niet dan? Wat is het verschil?
“Alcohol ten eerste, haha! Nee, mensen zijn er voor ín tijdens carnaval. Iedereen is verkleed en speelt een rol. Iedereen is gelijk. Niemand heeft zich met carnaval mooi opgedirkt met als doel: ‘Kijk mij eens mooi zijn.’ Met carnaval heeft iedereen als doel: ‘Kijk mij eens grappig zijn’. Niks pretentieus, gewoon ‘zijn’.”

Hoe vier je normaal carnaval?
“Ik ben zoals gezegd lid van C.V. de Lesbries en ik vier met deze meiden al sinds 2013 feest. De club is ooit opgericht door Bernadette Leffers. Zij kwam met het idee voor de vereniging, omdat haar vriendinnen allemaal mannen hadden die lid zijn van Veul Gère. Bernadette is nog steeds de spil van de club. Om haar heen zijn allemaal vriendinnen samengeklonterd. We hebben een heel mild programma. Dat wil zeggen: we zijn niet erg georganiseerd. Ik ben ook de voorzitter, maar dat is aan niks te merken. Niemand luistert en iedereen trekt haar eigen plan. Ik doe als voorzitter wel mijn best voor een soort van programma, maar in de praktijk is steeds maar de helft aanwezig. Dat heeft ook te maken met het feit dat iedereen aan de leg is gegaan en dus niet vijf dagen lang helemaal los kan en dat is prima! Ik ben zelf ook pas net moeder. Mijn dochter Josephine is nu 7 maanden dus dit zou voor mij de eerste carnaval als moeder zijn geweest. Toch zou dat weinig impact hebben, want ik heb het geluk dat mijn man niet echt een carnavalsvierder is, dus hij kan mooi thuis kan blijven.”

Wat ga je het meeste missen aan carnaval?
“Dat is ongetwijfeld de vrijdagavond. Dat is de aftrap, maar voor mij meteen ook het hoogtepunt! We doen dan al jarenlang samen met de Praotmaokers in een huifkar een kroegentocht. En niet in Kruikenstad, maar juist in de dorpen er omheen. Dennis van de Praotmaokers zet heel die huifkar vol met lampen en rookmachines en dan gáán. We komen dan op de meest bijzondere carnavalsfeesten. Heerlijk! Na die vrijdag drink ik niet meer zo veel.”

O? Waarom niet?
Lachend: “Aan de ene kan omdat ik zaterdag met een aardige kater wakker word na die vrijdagavond kroegentocht. Aan de andere kant ben ik ook voorzitter. Dus ik moet toch een béétje verantwoordelijk blijven. Als die verantwoordelijkheid klaar is (na et Sebiet op dinsdagavond) ga ik trouwens nog één avond los. Ik ben dan meestal alleen over en ga dan samen met de mannen van ‘CV Ketel altijd kachel’ nog één avond tot het gaatje.

Kortom: Niets moet, alles mag. Het ’laat de boel maar ff lekker waaien’ gevoel. Dat ga ik missen! Je problemen zijn even weg. Samen zijn, lol hebben. De tijd staat even stil en dat heeft een relativerend effect. Even de draak steken met alles. Juist nu is dat nodig en daarom is het extra zuur dat het niet door kan gaan.”

Hoe hou jij het groen-oranje vlammetje gaande?
“Wij doen met de commissie Educatie van de carnavalsstichting best nog wel wat in dit Corona jaar. Om te beginnen onze website tjeuke.nl waar we druk mee zijn. Meer content om kinderen al op een jonge leeftijd bij carnaval te betrekken. Dat is een lopend ding. Daar zijn we het hele jaar mee bezig. We zijn er nu bijvoorbeeld wat recepten op aan het zetten die thuis gemaakt kunnen worden. Daar ben ik wel trots op.

Wat we nu extra doen, is gebaseerd op de ‘berenjacht’ van eerder dit jaar waarin kinderen op zoek konden naar beren die in ramen van mensen stonden: Onze werknaam is de ramenjacht. Kinderen kunnen dan op zoek naar mooi versierde carnavalsramen, die wij op Google Maps aangeven. Vanaf de vrijdag van carnaval kunnen kids op zoek naar mooi versierde ramen. Zo brengen we toch een beetje kleur in de stad. Het mooist versierde raam wint overigens een prijs die door Tjeuke zélf uitgereikt zal worden. Voor deze ramen zoektocht hebben we trouwens nog geen naam, dus als iemand dit leest en een goed idee heeft, hoor ik het graag!

Normaal gesproken organiseren we een voorleesdag op basisscholen. Raadsleden en vrijwilligers lezen dan op basisscholen in Tilburg voor. Dat kan dit jaar door Corona natuurlijk niet doorgaan, maar we gaan wel iets anders doen.  Drie jaar geleden hebben  Manon van Berkel en ik een prentenboek geschreven voor die voorleesdag. De tekeningen daarvan zijn  gemaakt door Jeroen de Leijer, de tekenaar van Tjeuke. Dat boek was alleen digitaal verkrijgbaar, maar speciaal voor dit jaar wordt hij in hardcover gedrukt en alle scholen krijgen een exemplaar. Heel toepasselijk, want het boek legt carnaval in Kruikenstad uit met als thema ‘samen’. Laat ons dat nu nét niet kunnen zijn.
Tot slot hebben we nog de ouderen koffers. Normaal gaan we daarmee naar bejaardentehuizen om de mensen een mooie herinnering aan carnaval te geven. Dit gaat ook gewoon door als de bejaardentehuizen het willen. Ze kunnen die kist dan alsnog ontvangen, maar wij gaan dan niet mee.”

Dat is nog best wel veel in dit jaar zonder carnaval!
“Dat klopt! Ik vind het fijn dat we nog iets kunnen doen! We hebben de gezelligste commissie binnen de CST. Als we bezoekers hebben op vergaderingen moeten ze wel wennen aan de sfeer, die is namelijk niet super zakelijk. Er staat altijd een borrelplank op tafel, en er wordt veel gelachen. Mijn commissie wil ik niet missen. Maar het hoofddoel is natuurlijk Educatie over carnaval. En dat vind ik kei belangrijk. Mensen die carnaval niet kennen, hebben geen idee waarom en wat we vieren. Ik wil aan de jeugd mee geven dat het niet alleen maar zuipen is. Als je niet met carnaval opgroeit, weet je dat niet. En het klopt: alcohol is een onderdeel, maar zeker niet een doel op zich. Het is een feest van samen zijn. Een leuke tijd hebben. Het verenigingsleven wat er aan vast kan zitten. Dát wil ik de jeugd mee geven. En ook mijn dochter. Het kieltje voor Jozephine hing al klaar. Ik ga het haar met de paplepel ingieten, want ik gun haar ook om te genieten van die ongedwongenheid.”

Heb je vragen voor de commissie educatie, heb je een goed idee of een naam voor het ‘ramen jacht evenement, neem dan contact op met Meggie en haar commissie via educatie@kruikenstad.nl

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…