Prins Etienne en Adjudant Jean gaan voorop in Kruikenstad!

Gepubliceerd op Saturday 11 November 2017 11 November 2017

Kennismaken met de Prins en Adjudant van Kruikenstad in 11 STEEKwoorden

De Commissie Communicatie heeft traditioneel het voorrecht als allereerste een interview te mogen houden met de aanstaande Prins van Kruikenstad, nog voordat hij die functie bekleedt. Etienne Timmermans (Hoogheid hoeft hij op dat moment nog niet genoemd te worden) heeft een delegatie van de Kruikenstad Communicatiecommissie meegenomen naar zijn kelder. Dat klinkt enger dan het is: de kelder is het ‘honk’ voor zijn kinderen en de enige plek waar zij op dit moment niet kunnen horen dat papa de titel ‘Prins Etienne d’n Irste van Kruikenstad’ zal gaan dragen. Het interview met hem en zijn aanstaande Adjudant Jean Thijs hebben we voor de Kruiken en Kruikinnen uitgewerkt in –hoe toepasselijk- elf steekwoorden.

1. It giet aon
Op 6 juli 2017 kwam dé vraag van de voorzitter van de Prinsecommissie en de voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg. Na een zakelijk smoesje werd ten kantore van de voorzitter van de Prinsecommissie gevraagd of hij hét nieuwe gezicht van Kruikenstad zou willen zijn. Na een weekend overleg met het thuisfront (vanaf heden ‘Het Hof’ genoemd) stuurde hij een foto aan de voorzitter Prinsecommissie waarop hij met een eigen steek uit zijn tijd van Appetjoek op zijn hoofd te zien was. Zijn antwoord was duidelijk: “it giet aon!” oftewel “we gaan los!”

2. Weet je het zeker?
“Weet je het zeker?” had Prins Etienne daarvoor nog gezegd toen hij het verzoek kreeg. “De reden dat ik vroeg of ze mij echt als Prins van Kruikenstad wilden hebben, was omdat ik normaliter niet zo van de regeltjes ben”, vertelt Prins Etienne. Maar juist bij carnavalstradities zijn die regels belangrijk. “Als Prins kom je terecht in een traditie. Een traditie die ik nog ken van twintig jaar geleden, toen ik in de Raad van Elf zat. Mensen bouwen op je en er zitten verantwoordelijkheden aan de rol van Prins vast. En toch wist ik dat ik dit niet kon laten schieten. Vooral omdat je ook je eigen draai aan die traditie kunt geven. Maar ‘een eigen draai geven’ wil absoluut niet zeggen dat alles zomaar van tafel wordt geveegd of in een keer anders moet”. Er is in de twintig jaar tussen het zijn van Raadslid en nu veel veranderd: “Soms verbaas ik me over hoe de dingen zijn veranderd ten opzichte van de periode dat ik zelf in de Raad zat. Ik ga veel verrast worden en kan zeker niet alleen op de ervaring van toen afgaan.”

3. De verenigingen geven de doorslag… en de drie pijlen
“Wat ik het mooiste vind aan het ‘Prins zijn’, zijn de vele bezoeken aan de verenigingen en kapellen, onder andere de Taverneplekkers en de jubilerende verenigingen” gaat Prins Etienne verder. “Bij belangrijke beslissingen gooi ik overigens, na het denken, ook altijd drie pijlen op het dartbord. Gooi ik wat ik voor mijn gevoel moet gooien? Dan ga ik er voor. Bij de beslissing om Prins van Kruikenstad te worden gooide ik zelfs veel beter dan ik wilde doen. De te nemen beslissing was dus meer dan duidelijk”.

4. Ondernemende types
“Ik heb een druk leven, run eigen ondernemingen, ga op reis met vrienden, organiseer evenementen in Tilburg, ik heb hobby’s…” zo somt Prins Etienne zijn dagelijkse bezigheden op. Met name met zijn bedrijf ‘Censor | voor de verandering’ aan het Wilhelminapark is hij intensief bezig met het optimaliseren/verbeteren van bedrijven en de mensen die daar werken. Adjudant Jean leidt zijn eigen horeca uitzendbureau ‘Onze Zaak 2.0’. Het carnavalsseizoen 2017-2018 krijgt twee ondernemende voorgangers!

Ook thuis hebben zij drukke levens. Etienne is vader van Floris (17) en Anniek (15) en getrouwd met Fenneke. Jean is getrouwd met Kwikmedrilleke Silvia en is apetrots op zoontje Luuk van bijna tien jaar.

5. Muziek en sport?
Bijna niemand in Kruikenstad heeft zoveel muziek op zijn harde schijf staan als de Adjudant, zo durft hij de weddenschap aan. “Voor elf jaar aan luisterplezier” aldus de Prins. “Hij heeft van klassiek tot jazz en van Nederlandstalig tot Top 40”. Sportief is de Adjudant “iets minder”, al weet hij conditioneel zeker de drukte van carnaval aan te kunnen. Prins Etienne is meer met sport bezig. In zijn vrije tijd golft hij. Hij is eveneens gek van muziek, met name de sfeer van carnavalsorkesten.

6. Een klein carnavalsverleden
Adjudant Jean diende vijf jaar in de Raad van Elf (“Onder drie Prinsen!), trad daarna toe tot de Feestcommissie om zijn carnavalsroute vier jaar te vervolgen in het bestuur (“Ook onder drie Prinsen!”). Net voor hij gevraagd werd als Adjudant, nam hij zitting in de Commissie Protocol: “Ik heb gewoon groen-oranje bloed”. Prins Etienne diende in de Lijfwacht (”Onder twee Prinsen!) en was onder meer actief bij carnavalsvereniging Appetjoek. Daarnaast zat hij in de Raad van Elf (“Ook onder twee Prinsen!) en in de Feestcommissie. Beiden maakten zij in hun tijd als lid van het Gevolg een eerder carnavalsjubileum mee. Prins Etienne het 3×11 jubileum en Adjudant Jean het 4×11 jubileum “We hopen dat volgend jaar weer mee te maken. We doen het natuurlijk niet voor één jaar”, zo zegt de Prins met een knipoog.

7. Een hecht team en de bucketlist
Prins Etienne en Adjudant Jean zijn twee handen op een buik, zo blijkt tijdens het interview. De Adjudant geeft aan dat het hem past om ‘de tweede viool’ te spelen. In zijn recente rol als vice-voorzitter in het bestuur van de Carnavalsstichting heeft hij dat al laten zien. Moeilijk was het om blind ‘ja’ te moeten zeggen op de vraag of hij Adjudant wilde worden, zonder dat hij wist wie de Prins zou zijn “dat bepalen de regels van het spel nou eenmaal”. Toen de Adjudant echter ‘bij toeval’ in een café in de Goirkestraat tegen Prins Etienne aanliep, wist hij gelijk hoe het zat. “Mijn eerste reactie was: “Nu is mijn carnavaleske bucketlist helemaal gevuld”, aldus de Adjudant. “En dat ik die rol dan kan hebben samen met iemand met wie ik goed bevriend ben, is een bonus. Ik vind het belangrijk dat de Prins en Adjudant een klik hebben. Je gaat natuurlijk wel een periode intensief met elkaar om.”

8. Alleen kunde niks, samen kunde alles
“Ik hou van verandering, maar dan wel samen. Niet wij met z’n tweeën, maar met z’n allen. We gaan carnaval 2018 samen met de stad neerzetten en beleven”, aldus Prins Etienne. Hij vervolgt: “Dat gevoel van ‘samen’ tijdens carnaval is echt uniek in een wereld waar tegenwoordig het individu de boventoon lijkt te voeren. Een Prins op een podium zonder mensen eromheen en ervoor is niks. Samen is écht belangrijk. Ik wil er een leuk jaar van maken, maar ook iets meegeven.” Zo maakt de Prins zijn eigen motto van dit jaar duidelijk. “Zoals mijn voorganger oud-Prins Louis Appeldoorn zei tijdens mijn tijd in de Raad van Elf: ‘Alleen kunde niks, samen kunde alles’, zo voel ik dat ook.”

“En daar hoort bij dat we met de Raad van Elf en het hele Gevolg een eenheid zijn”, vertelt Prins Etienne. “Met een team kun je iets. En daar hoort iedereen bij. Samen Groen-Oranje moet niet alleen op papier staan, maar dat moet ons richting en visie geven. Als ik straks weer Prins-af ben, wil ik dat iedereen het gevoel heeft dat we samen carnaval hebben gevierd. Ik wil geen stijve Prins zijn, ik wil lekker sauwelen, zorgen dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren.” “Recht voor z’n raap”, vult zijn Adjudant aan. “What you see is what you get.”

9. Elfde van de elfde
Elf-elf 2017 2018De heren kijken ten tijde van dit interview met dezelfde spanning uit naar de Elfde van de elfde, wanneer hun nieuwe rollen worden onthuld. “Het is ontzettend moeilijk om dit voor ons te houden. We zijn sociaal, we komen op veel plekken en de maanden na Elf-elf moeten we veel data vrij houden waar we nu voortdurend smoesjes voor moeten verzinnen.”, vertelt Prins Etienne. Maar beide heren zien er ook de lol van in. Prins Etienne vervolgt: “Het is erg leuk om met elkaar naar Elf-elf toe te leven. Ik heb daardoor al heel veel zin in het hele carnavalsseizoen 2017/2018. Ik hou wel van een geintje en dat zullen de Kruiken en Kruikinnen gaan merken. Het is goed dat Adjudant Jean er is om me een beetje in te tomen.”

10. Overal zin in!
De Prins kan enorm genieten van tonpraoten, maar evenzeer van muziekkapellen. De evenementen van de verenigingen zijn daarbij voor hem net zo leuk en belangrijk als de evenementen van de Carnavalsstichting Tilburg “Het ene is voor ons niet meer dan het andere. We zijn er voor alle mensen, voor alle Kruiken en Kruikinnen”. Adjudant Jean geeft een groot compliment aan Prins Robèrt en Adjudant Jeroen die eveneens zijn tijd, energie en aandacht over heel Kruikenstad wist te verdelen. “Het is een enorme eer om daar de opvolgers van te mogen zijn. Het wordt niet makkelijk om dat te evenaren.” zo vervolgt Prins Etienne.

11. Zot zo meuge?
Het motto van dit seizoen ‘Zot zo meuge?’, ligt helemaal in lijn met de nieuwe Prins. “We leven in een tijd van verandering, en dat betekent ook dat er grenzen opgezocht mogen worden. Wel met respect natuurlijk.” “En zonder te beledigen of een grens over te gaan”, vult Adjudant Jean aan. “Het motto daagt uit om veranderingen te toetsen, vooral in een pre-lustrumjaar. We gaan overigens niet teveel focussen op het 5×11 jubileum. We hebben eerst nog dit, meer dan volwaardige, carnavalsjaar. De 25e Prins van Kruikenstad wordt gepresenteerd. We vieren 54 jaar carnaval. Dat is echt niet zo vanzelfsprekend, we moeten alle momenten vieren!”

We besluiten het interview met deze mooie woorden en drinken nog een Schrobbelèr om het vieren van carnaval alvast in gang te zetten!

Anderen lazen ook:

Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?
Het motto van carnaval in Kruikenstad 2025 is…