Prinsewagen

De nieuwe Prinsewagen rijdt sinds 2013 in d’n Opstoet van Kruikenstad. De Prinsewagen is gemaakt naar een ontwerp van kunstenaar Niko de Wit.

Eén van de hoogtepunten van carnaval in Kruikenstad vormt d’n Opstoet. Het grootste eendaagse evenement van de stad. Ruim 100.000 carnavalsliefhebbers zien een prachtige en bonte optocht voorbij komen van grappige eenlingen en ludieke loopgroepen tot prachtige praalwagens waar maanden werk in zit. Naast deze 100.000 toeschouwers kijken er nog eens 500.000 mensen mee via de uitzending van Omroep Brabant. De traditionele afsluiter van d’n Opstoet is de Prinsewagen met daarop de Prins van Kruikenstad en zijn gevolg onder muzikale begeleiding van de Hofkapel.

Nieuwe Prinsewagen

In 2012 heeft het bestuur van de Carnavalsstichting de Tilburgse kunstenaar Niko de Wit benaderd om een nieuwe Prinsewagen te ontwerpen. Na een ontwerpproces, het maken van schaalmodellen, het zoeken van samenwerkingspartijen en de bouw kon in februari 2013 de nieuwe Prinsewagen voor het eerst zijn opwachting maken in d’n Opstoet. Helaas was deze toen nog niet in zijn volle glorie gereed. De contouren waren veelbelovend en de reacties buitengewoon positief, de onmisbare afwerking ontbrak.

De laatste fase van de bouw vond plaats in de loop van 2013. Het uitvoeren van de armen en wielen van de kruik, de twee kleine torens (met lachende gezichten) van het voormalige kasteel van Tilburg, de zijpanelen en de drie torenspitsjes van de torens van het paleis-raadhuis met gezichten en het schilderwerk.