Kleuren groen-oranje

De kleuren groen-oranje zijn de kleuren van Kruikenstad, zoals de kleuren blauw-geel van de stad Tilburg zijn. Tijdens de carnavalsdagen kom je het groen-oranje overal tegen! Maar waar komen de kleuren van Kruikenstad nu eigenlijk vandaan? De meningen zijn verdeeld!

De kleur groen ontstaat door het mengen van de kleuren blauw en geel. Je kunt zeggen dat de kleur groen dus drie betekenissen in zich heeft. Blauw is de kleur van de hemel, het goddelijke en de eeuwige trouw. Niet voor niets wordt de Heilige Maagd Maria vaak afgebeeld met een blauwe mantel. Maar blauw kan ook staan voor het aardse als tegenstelling van het hemelse. De vluchtige wereld van schijn, bedrog en huichelarij. In de late middeleeuwen kende men ook een vorm van carnaval. Men reed dan rond in een blauwe schuit op wielen waarin verklede feestvierders stonden. Een van de eerste carnavalsverenigingen van Kruikenstad van na de oorlog heette dan ook ‘De Blauwe Schuit’. Maar denk ook eens aan ‘een blauwtje lopen’ en ‘een blauwe maandag’.

De kleur geel betekent niet veel goeds. Geel staat voor inhaligheid, zotheid en onbetrouwbaarheid. In de middeleeuwen werden heksen, ketters en beulen verplicht om gele merktekens te dragen. Geel komt in deze hoedanigheid nog steeds terug, denk maar eens aan de gele kaart tijdens een sportwedstrijd.

De mengkleur groen is de kleur van hoop en de zuiverheid van de natuur. Echter door het wisselen van de seizoenen, de groene zomer gaat over in de grauwe winter werd groen ook geassocieerd met instabiliteit en onbetrouwbaarheid. Deze kenmerken komen we ook wel eens tegen bij carnavalsvierders.

Voor de kleur oranje geldt een soortgelijk verhaal. Oranje is de mengkleur van rood en geel. De kleur geel is reeds beschreven. Voor de kleur rood valt het volgende te zeggen. Rood is de kleur van de liefde maar ook van de duivel. Dus ook hier komt de tegenstrijdigheid terug. In de Middeleeuwen geloofde men dan ook sterk dat er weinig goeds kan komen door het mengen van de kleuren geel en rood. De combinatie van groen met haar instabiliteit en onbetrouwbaarheid en oranje kan dan ook op niets anders duiden dan Opperste Zotheid. Is dit de verwijzing naar de kleuren van Kruikenstad?

(bron: Van Karmijn, purper en blauw; professor Herman Pleij, uitgeverij Prometheus en Kleuren maken de mens; Daphne van Dijk, Telegraaf)

Na het plaatsen van bovenstaand artikel, ontvingen we echter véél reacties. Het antwoord op de vraag bleek niet afdoende!

Reactie Bart Kleintjes
Bart kent het verhaal van zijn vader, oud-prins Fons I. Hij was Hoogheid van 1972 t/m 1975; Kruikenstad bestond officieel pas net! Bart geeft aan dat de kleuren groen-oranje ontstaan zijn na een uitspraak van de toenmalige burgemeester van Tilburg, Mr. C. Becht. Carnaval werd aanvankelijk verboden (niet toegestaan dus!) licht op rood. Later volgde een eerste aarzeling. Gaan we carnaval toestaan? Het gevoel als je een oranje stoplicht nadert. Zal ik nou wel of niet… Enkele jaren later stond het sein op groen, en werd het openbaar carnaval in Kruikenstad geaccepteerd. Zie hier de kleuren groen en oranje!

Reactie Gérard Steijns
Nadat het verhaal van Kleintjes werd voorgelegd, bleef Gérard ervan overtuigd dat hij het juiste antwoord heeft op de vraag waar de kleuren groen-oranje vandaan komen. Hij meldt dat de Tilburgse stadskleuren geel-blauw primaire kleuren zijn en dat het toenmalige bestuur van de Carnavalsstichting op zoek ging naar kleuren voor het carnavalsfeest. De keuze is gevallen op groen-oranje, de bijbehorende secundaire kleuren!

Nog een verrassende invulling? Twijfel niet, en laat het ons weten via communicatie@kruikenstad.nl!