Kruikenstad is klaar voor 5×11 met prins Etienne
11 November 20185×11: Prins Etienne en Adjudant Jean
Op een herfstdag in oktober, die dit jaar eerder doet denken aan een nazomer, is het traditiegetrouw de eer aan de Commissie Communicatie als een van de eersten de Prins en zijn Adjudant te ontmoeten. Al speculerend zetten we koers richting het opgegeven adres, waar we hartelijk begroet worden. “Het is en blijft nog Hoogheid, hè”, lacht Etienne, als hij en Adjudant Jean ons uitnodigen in de tuin voor een ontspannen gesprek. Samen kijken we terug op het eerste jaar van Prins Etienne d’n Irste, en voelen hem aan de tand over zijn verwachtingen en wensen voor het komende 5×11 jubileumjaar.
Samen kijken we terug
“Gewoon heel bijzonder om te mogen doen”, zegt Prins Etienne op de vraag hoe hij het eerste jaar heeft ervaren. “Tuurlijk moest ik er aan wennen écht in het middelpunt te staan, en moest ik in het begin nog best een beetje zoeken naar wat voor Prins ik zou zijn. Dat is dan ook spannend, maar toen ik eenmaal m’n weg daarin vond kon ik gelukkig gewoon vooral mezelf zijn.” Wie Prins Etienne in die eerste periode heel goed kon bijstaan, was zijn Adjudant Jean. Etienne, die zelf op dat moment al een tijdje niet meer actief betrokken was bij Carnaval in Kruikenstad, kon op Jean leunen: “Een Adjudant die iedereen, maar ook alle regels en tradities op z’n duimpje kent. Dat heeft me zeker geholpen.”
Regels en tradities
Over die regels en tradities gesproken… Vorig jaar vroeg Prins Etienne nog of de Prinsencommissie het ‘wel zeker wist’ toen ze hem vroegen als Prins van Kruikenstad. “Ik ben normaliter niet zo van de regeltjes”, aldus de Prins. Het afgelopen jaar heeft er echter voor gezorgd dat hij de tradities en regels juist heel erg is gaan waarderen. Zijn Adjudant vult aan: “Carnaval zonder regels en tradities is als het spelen van Monopoly maar zonder je te houden aan de spelregels. Het maakt het spel gewoon minder leuk. Maar je moet er tegelijkertijd wel over kunnen praten als ze wat gedateerd zijn”. Prins Etienne lacht: “Ook in dat opzicht werkten Jean en ik buitengewoon goed samen. Als ik aan Jean vroeg: ‘Kan ik dat maken?’ en het antwoord was ‘Nee’, dan deed ik het toch. En dat was dan ook goed, want op die manier kun je kleine dingen op een positieve manier veranderen. Zo zijn we tegenwoordig gekleed in vol ornaat als we te gast zijn bij Prinsebal van een Buitensteedse Carnavalsstichting. Voorheen gold daarvoor een ander protocol”.
Prins in het Jubileumjaar
“We gaven bij de evaluatie van vorig jaar meteen aan: als je ons weer vraagt, dan is er geen enkele twijfel. Maar dat moet dan nog wel gebeuren, want je moet ieder jaar opnieuw gevraagd worden.” Richting Elf-elf wordt het geheim houden van deze eer dan ook een moeilijke taak. Prins Etienne grinnikt: “Iedereen vraagt natuurlijk of we dit jaar Prins en Adjudant blijven. En als ik ‘nee’ zeg, dan proberen ze het nog wel eens stiekem via een omweg te vragen… Of ze die ene afspraak wel in kunnen plannen in die ene week”. Dat Prins Etienne die soms moeilijke vragen graag pareert, blijkt wel uit het enthousiasme waarmee hij spreekt als we vooruitblikken naar het 5×11 Jubileumjaar: “Ik wil het vooral goed doen voor de stad en het leuk hebben met mijn Adjudant en de rest van mijn gevolg! Ik ben wie ik ben, kan zijn wie ik ben en doe dit met de mensen en voor de mensen, voor alle Kruiken en Kruikinnen”.
Als we hem vragen naar waar hij het méést naar uitkijkt, steekt de Prins pas echt van wal: “Weer met de club aan de gang gaan, de jongens weer zien. Maar ook weer de stad in gaan, al die verschillende mensen ontmoeten. Het begint al te jeuken als ik het er over heb. Ik vind het belangrijk ook dit jaar weer ieder bezoek goed voor te bereiden, nooit hetzelfde verhaal te houden en iedere vereniging de aandacht te geven die het verdient”. Dat er dit jaar wat bijzondere dingen op stapel staan vanwege het lustrumjaar, maken het nog specialer. “Ik kijk bijvoorbeeld uit naar de documentaire over 55 jaar Kruikenstad. Waar Joost (red. de documentairemaker) begon met het volgen van vijf mensen, heeft hij er in het maakproces een zesde stroom aan toegevoegd: die van de emotie. En daarmee slaat hij volgens mij de spijker op z’n kop, want carnaval is emotie. Van het ruziemaken tot het samen lachen, gieren en brullen, alles wat er bij komt kijken.” Tegelijkertijd kiezen Prins en Adjudant ervoor er zelf niet anders in te gaan, of zoals Adjudant Jean aangeeft: “Bij Etienne is het echt ‘what you see is what you get’, dus dan kun je het ook niet anders doen. Dan ga je opeens acteren, en dat werkt niet”. “Nou”, vult Prins Etienne aan, “ik houd er natuurlijk wel rekening mee in mijn proclamatie en het komt terug in de onderscheiding”.
Eenheid en sfeer
Ook het komende carnavalsjaar blijven Prins Etienne en Adjudant Jean bij het thema ‘samen’. “We moeten het samen doen, met z’n allen. Als je ziet hoe de deelname aan het openbare carnaval in Kruikenstad steeds groter wordt, dat we zo’n professionele organisatie hebben met zoveel betrokken vrijwilligers om dat mogelijk te maken, dan kun je ook niet anders, toch? In Kruikenstad doen we het gewoon samen, en dat moet met carnaval uitgedragen en gevierd worden.”
Ongelooge waor?!
Het motto van dit seizoen vraagt tenslotte natuurlijk om die ene vraag: “Wat weet Kruikenstad nog niet van je, ongelooge waor!?” Voor iemand die omschreven wordt als ‘what you see, is what you get’, geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. “Dat je een olifantengeheugen hebt, een echt mensen-mens bent?”, probeert Adjudant Jean. “Dat je eigenlijk heel lief bent”, vult Mevrouw Hoogheid Fenneke lachend aan. Misschien dus iets om zelf achter te komen, als je de Prins en Adjudant ontmoet op een van de prachtige en feestelijke evenementen die op de agenda staan.