De Prins en Adjudant

De Prins van Kruikenstad zwaait gedurende het carnavalsseizoen de scepter over de stad. Hij wordt bijgestaan door zijn steun en toeverlaat: de Adjudant. Deze staat de Prins met raad en daad bij in het vele werk. Samen vormen zij het team dat met het Gevolg de Prinsewagen instapt om de vele carnavalsevenementen van Kruikenstad te bezoeken. Van de verenigingen en orkesten tot de basisscholen en verzorgingstehuizen.


Prins Frans-Jan d’n Irste

Op 19 november 1958 geboren in de wijk Lidwina, om vervolgens via de Reit en ’t Zand in het prachtige Zorgvlied terecht te komen. Frans-Jan en zijn zusje Ilse zijn opgegroeid met carnaval. Vanaf hun jongste jeugd ging het gezin Bertens naar allerlei festiviteiten in het centrum van Tilburg. Vader en moeder zijn tot op late leeftijd carnaval blijven vieren en vader heeft zelfs deel uitgemaakt van het bestuur van de Carnavalsstichting Tilburg.

Via KV De Flepsteppers, waarvan Frans-Jan vele jaren voorzitter is geweest, kwam hij in 2006 in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg. Na een voorzitterschap van 2 jaar werd hij op 11 november 2010 voor de eerste keer geïnstalleerd als Prins Frans-Jan d’n Irste, 22e Prins van Kruikenstad. In 2011 werd hij voor de tweede keer gekozen en nu exact 11 jaar later keert hij dus weer terug.

Frans-Jan is al ruim 34 jaar getrouwd met Dorry. In het dagelijks leven adviseert hij organisaties en is hij actief voor o.a. de Brabantse Carnavals Federatie, Stichting Hap Stap Tilburg, de Tilburgse Sportraad en Stadsbos013. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2020 ontving hij de Orde der Kruiken in Goud.


Adjudant Marcel

Hij is dan wel geboren ‘in de bocht’ in Goirle, maar getogen in Tilburg is Marcel “unne echte Kruik”. Sinds 2003 is Marcel van Gool actief in allerlei commissies en rollen voor Carnavalsstichting Tilburg. Na zijn inzet voor de Optochtcommissie trad Marcel in 2010 toe tot het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg, waar hij in 2012 secretaris werd. Na 4 jaar bestuurslid, volgde 3 jaar als lid van de Raad van Elf onder Prins Robèrt d’n Irste. Daarna nam Marcel plaats in de commissie Vergunningen en Productie en in Lustrumcommissie 5×11. Aansluitend stond hij als lid van de Kruikenconcertcommissie aan de organisatorische basis van de overstap naar Poppodium 013.

Bij zijn vrienden van cv De Praotmaokers en cv De Oktoberfusten vindt hij veel gezelligheid. Inmiddels heeft hij ruim 18 jaar een relatie met ‘Kwikmedril’ Carlijn en is zijn dochter Mara net voor Elf-Elf 8 jaar oud geworden. In het dagelijks leven is Marcel programmamanager Omnichannel dienstverlening bij gemeente Tilburg.

Als Adjudant der Prins van Kruikenstad vindt Marcel het een eer om Carnaval in Kruikenstad wederom door een andere bril te mogen bekijken.