Lijfwacht

De Lijfwacht is zeer herkenbaar aan hun rode jassen en zorgen er voor dat de bezoeken van de Prins en Gevolg probleemloos verlopen. Veelal zijn zij actief in de studentenwereld van Kruikenstad en kennen de klappen van de zweep. De ‘rode jassen’ stellen alles in het werk zodat de Prins, Adjudant en de Raad van Elf onbezorgd hun taken uit kunnen voeren. De leden van de lijfwacht worden benoemd op voordracht van de lijfwacht zelf, met uiteraard de goedkeuring van het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg.

Lijfwacht carnaval 2024

Hidde Swaak

Ook dit jaar mag Hidde Swaak weer het schôône rode jasje van de lijfwacht aantrekken! Dit jaar is zijn 3e jaar dat hij aan de slag gaat als lijfwacht in het gevolg. Hij is 22 jaar en is bijna afgestudeerd aan de ALO in Eindhoven. Daarnaast speelt hij voetbal bij RKSV Sarto, hier speelt hij in een vriendenteam. Hij geniet van het spel maar nog meer van de gezelligheid eromheen.  Vandaar dat hij ook graag naar de tribunes van het Koning Willem II stadion gaat om daar de tricolores aan te moedigen. Na de wedstrijd gaat hij dan snel door om achter de bar te staan in Café de Baret waar hij tot in de vroege uurtjes hard staat te werken.

Dit jaar gaat Hidde nog 1 keer zijn CV Manuela missen om carnaval te vieren in het gevolg.

Hij gaat dit jaar zijn broer achterna en mag hij de taak van Voorzitter / kleine veur op zich nemen. Aangezien er groen-oranje bloed door zijn aderen stroomt heeft hij er natuurlijk mega veel zin in. Laten we er iets onvergetelijks van maken lieve kruiken en kruikinnen!

Jan-David de Brouwer

Jan-David mag zich dit jaar voor het 3e jaar Lijfwacht der Prins noemen en daar is hij ontzettend blij mee! Al van jongs af aan stroomt er door deze kruik groen/oranje gekleurd bloed en dat is sinds de afgelopen jaren alleen maar meer gaan vloeien.

Naast twee mooie jaren in het gevolg van de Prins is hij erg actief geweest in Kruikenstad. Zo heeft hij samen met zijn vrienden in 2020 CV Coqwel opgericht en maakt hij al een aantal jaren carnavalsliedjes met zijn vrienden van dispuut Kongsi. Dit doen zij onder de naam “Jan Lauw en d’n Draadlooze Oplaoiers”.

Helaas duurt carnaval niet het hele jaar en moet hij zijn overige tijd ook goed benutten met werk en een studie. JD studeert één dag in de week Commerciële Economie op de Fontys bij onze buren in Lampegat. De rest van de week reist hij heel het land door om de lekkerste drankjes te verkopen. Samen met de rest van Kruikenstad wil hij er met iedereen een fantastische carnaval van gaan maken!

Sam van den Broek

Sam is 22 lentes jong en geboren en getogen in het o-zo schôône Kruikenstad. Lid van het door carnaval zo geliefde Dispuut Pallieter. Met een oud-raadslid als vader en een fanatieke carnavals moeder van clubke Veul Sjaans is carnaval bij Sam met de paplepel ingegoten. Na jaren de straten en pleinen van Kruikenstad onveilig te hebben gemaakt met zijn geliefde C.V. T’buidelke, zal deze jongeman dit jaar zijn C.V met veel trots nog een jaartje moeten inruilen voor de legendarische rode jasjes van de lijfwacht.

Over het algemeen is hij  veel te vinden in de Tilburgse horeca, hobbelend op het terras van de mooiste bistro van de stad St. Sjaak en anders struinend van kroeg naar kroeg van het Piusplein tot de Korte Heuvel. Naast al dat gefeest zit hij in het derde jaar van zijn studie Commerciële Economie in Breda en wanneer er tijd over is, vind je hem óf in de sportschool óf op de fiets in de bossen van Tilburg en omstreken. Sam verheugt zich op een mooi derde jaar met de lijfwacht en de rest van het gevolg, én natuurlijk niet te vergeten de prachtige kruiken en kruikinnen die de stad lief heeft. Op naar een schôône carnaval!

Bart Suijkerbuijk

Bart mag met trots voor zijn tweede jaar het rode jasje weer dragen tijdens carnaval. Hij is 21 jaar oud en studeert Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool. Als importkruik heeft hij 4 jaar geleden Goes verlaten om in het mooie kruikenstad te komen wonen. Daar heeft hij zijn hart verpand aan alle kruiken en kruikeninnen. Hij is lid van dispuut kongsi, dat onder andere bekend is van het grootste carnavalsfeest dat studerend Nederland rijk is. Zijn favoriete bezigheid is om de kroegen van Tilburg onveilig te maken tot in de late uurtjes. Naast het studeren en de kroegen van Tilburg afsluiten is hij in het weekend werkzaam bij Bistro St. Sjaak waar hij al een aantal jaar met veel plezier werkt. Bart heeft er onwijs veel zin in om alle straten van kruikenstad weer groen oranje te zien kleuren en er met de prins, adjudant, het gevolg en vooral met alle kruiken en kruikinnen er een onvergetelijk carnaval van te maken. Op naar een schôôn carnaval, maawe meude mèèrege!

Gijs Broeken

De 20-jarige Gijs Broeken, Tilburger in hart en nieren, zal zijn geliefden komend jaar aan hun lot over moeten laten. Na een succesvol jaar als voorzitter van zijn CV, mag hij dit jaar zijn opwachting maken binnen de lijfwacht. Een grote eer, want carnaval stroomt als bloed door de aderen van deze jonge Kruik. Het jaarlijkse festijn werd door zijn moeder met de paplepel ingegoten, zij sleepte Gijs in zijn jonge jaren door heel Kruikenstad. Naast zijn grote passie voor carnaval, heeft hij ook vele andere zaken waar hij zich mee bezighoudt. Zo zit Gijs in het laatste jaar van zijn studie commerciële economie – digital business concepts en is hij de huidige voorzitter van Heerendispuut Excessive.

Daarnaast maakt dit nieuwe lid van de lijfwacht de hockeyvelden van Were-Di met enige regelmaat onveilig. Hij doet dit met zijn geliefde teamgenoten van jong heren 1, beter bekend als C.V. D’n Derde Hèlleft. Naast al het geproost en gefeest is hij ook nog serieus bezig en werkt hij naast zijn studie bij Euphoria Mobility als marketing assistent. Gijs kan niet wachten om samen met zijn lijfwachtvrienden en de rest van het gevolg een fantastisch carnavalsseizoen neer te zetten!

Chiel Jonker

Chiel Jonker mag met trots dit jaar deel uitmaken van de mooie lijfwacht. Hij is 19 jaren jong en is niet geboren en getogen in het zuiden, maar komt van boven de rivieren, uit het pittoreske dorp Voorst. Echter ligt zijn hart al wel van jongs af aan bij de carnavalsvereniging van zijn geboortedorp. Als trouw lid van deze vereniging heeft hij meerdere wagens gebouwd en menig carnavalsseizoen gevierd. Hoewel Chiel van oorsprong geen echte kruikenzeiker is, heeft hij al snel zijn weg gevonden in het carnavalsleven. Dit fiske was al snel aanstekelijk, zo heeft zijn dispuut samen met zijn vrienden in de mooie Kruikenstad hem met open armen ontvangen. Naast zijn derde jaar van zijn studie Personeelwetenschappen aan de Tilburgse Universiteit en het werken achter de bar, probeert Chiel in zijn vrije tijd ook nog eens wat tijd vrij te maken voor de sportschool of een balletje te trappen op het voetbalveld. Hoewel het soms een strijd is om zichzelf weer naar de gewichten te slepen na een avond uit, weet hij het wel (zo goed als) allemaal te combineren.

Chiel kijkt uit naar een geweldig carnaval en het vooruitzicht van zijn mooie lijfwachtjaren. Samen met zijn 7 mede-lijfwachten zal hij dit jaar met trots het rode jasje aantrekken en bijdragen aan een schôône carnaval!

Joost Rops

Joost mag dit jaar voor het eerst zijn opwachting maken in de lijfwacht. Hij is 19 jaar oud en zit in zijn 3e jaar van de opleiding technische bedrijfskunde. Oorspronkelijk komt Joost uit Ulvenhout en heeft daar sinds kleins af aan carnaval gevierd. Zo doorliep hij de jeugdraad en bouwde hij wagens en reed verschillende keren mee in de optocht van Bosuilendorp en Kielegat.

Naast carnavallen voetbalt Joost nog altijd graag bij UVV’40 en gaat hij vaak op stap op de Korte Heuvel. Hij kijkt er naar uit om jullie te zien in het mooie Kruikenstad! En hoopt er met zijn 7 mede-lijfwachten een schôône carnaval van te maken!

Tijn Stalpers

Misschien niet verwacht, maar wel gevreesd… nog unne Stalpers die zich komt bemoeien meej ut Tilburgs carnaval. Tijn komt met een leeftijd van 20 jaarwisselingen jong voor zijn eerste jaar de rode jasjes versterken. Geboren en getogen in de schôônste stad van t land is hij dan ook een graag geziene gast bij ons eigen Willem II. Of hij nou met vrienden of met familie is, de pilsjes in d’n Beitel smaken altijd even lekker. Met een moeder bij Knap Lillik en een oud lijfwacht, raadslid en bestuurslid als vader, wordt het tijd dat ook deze jongeman zijn stempel gaat drukken op carnaval in Kruikenstad. Van met zijn zusje de Kinder Opstoet winnen, naar met vrienden de oud-prinsen wagen begeleiden, het heeft allemaal geleid tot dit moment. Het is tijd om de titel ‘het zoontje van’ achter zich te laten en om te gaan werken naar een ‘de vader van’ tijdperk.

Als lid van Dispuut The Black and White is de (korte)Heuvel, het Piusplein en ons Stadhuisstraatje voor hem geen onbekend terrein. Een hapje eten bij Sjaak, je geluk beproeven op dinsdag in de Bolle of een goede babbel met de mannen van Le Clochard. Je kunt hem er wel voor wakker maken. Tijn verheugt zich op een schôôn jaar in de lijfwachten, hij verheugt zich op Kruikenstad in het groen-oranje wat haar zo siert én hij verheugt zich op alle mooie kruiken en kruikinnen zonder wie carnaval in Kruikenstad niet zou bestaan!