Het Gevolg van de Prins is bekend, maar wat doen deze Kruiken eigenlijk?

Gepubliceerd op Friday 13 November 2015 13 November 2015

De Prins is weer bekend! Op woensdag 11 november stond hij samen met zijn Gevolg uitbundig feest te vieren met alle aanwezige Kruiken en Kruikinnen. Maar wie of wat is ‘het Gevolg’? Wat is hun rol tijdens carnaval in Kruikenstad? Het Gevolg van de Prins is groter dan je misschien denkt. Niet alleen de Raad van Elf en de Lijfwacht vergezellen de Prins in zijn werk…

De keuze van de Prins
De Prins wordt gekozen door de Prinsecommissie. Deze groep van zeven mensen zoekt in het diepste geheim naar de beste Prins voor Kruikenstad. Als de beste kandidaat bekend is, legt de voorzitter van de Prinsecommissie deze voor aan het bestuur van de Caranavalsstichting. Na goedkeuring polst de voorzitter van de Prinsecommissie de potentiële prins. Als hij toezegt, kiest hij zijn eigen Adjudant.

adjudant (klein)Adjudant
Als de Prins zijn Adjudant heeft gekozen, benadert de voorzitter van de Prinsecommissie hem. Hij vertelt daarbij niet wie de Prins wordt. Immers, als de kandidaat het niet doet, dan zou hij de naam van de Prins kennen. Pas als hij “ja” zegt, hoort hij de naam en ontmoeten ze elkaar. De voorzitter van de Prinsecommissie stelt Prins en Adjudant voor aan het bestuur en aan de voorzitter van de Raad van Elf. De andere raadsleden worden pas aan het begin van de 11/11-avond met hun Prins geconfronteerd. Ook voor hen is het dus spannend!

Willem-Jan GoosenRaad van Elf
Dit gezelschap bestaat uit elf mannen die de Prins begeleiden tijdens alle officiële bezoeken in Kruikenstad. Vaak helpen of hielpen ze bij de organisatie van het openbare carnaval, maar dat is geen noodzaak. Het is een drukke functie, want in de maanden voorafgaand aan carnaval is er ieder weekend wel iets te doen. Kijk hier om te zien wie er dit jaar in de Raad van Elf plaatsnemen.


De LijfwachtJules Verbeek
Zeer herkenbaar in hun rode jassen. De Lijfwacht zorgt ervoor dat de bezoeken van de Prins en zijn Gevolg probleemloos verlopen. Voorbeeld: één van hen gaat bij een bezoek als eerste naar binnen om aan te geven dat de Prins er is. Ze zorgen ervoor dat iedereen wat te drinken heeft en tijdens de Opstoet lopen ze naast de Prinsewagen om alles gladjes te laten verlopen.

Remco Smulders

Hofkapel de Sleutelsollers
Al jaren begeleiden de Sleutelsollers met hun muziek de officiële optredens van de Stadsprins en zijn Gevolg. Zowel tijdens carnaval als bij de officiële evenementen daarbuiten, zoals het Elf-elf bal, het Blèrconcours en het Prinsebal. Maar ook tijdens de presentatie van de Carnavalsstichting Tilburg bij verenigingsjubilea of feesten. Op deze wijze dragen ze bij aan sfeer in Kruikenstad.

HofsjefeurDe Hofsjefeur
Waarschijnlijk is hij de enige die tijdens carnaval nuchter blijft. En dat is maar goed ook, want op de schouders van de Hofsjefeur rust een grote verantwoordelijkheid. Vanaf 11 november tot en met het laatste uurtje carnaval in Kruikenstad brengt hij de Prins en zijn Gevolg naar alle uithoeken van Kruikenstad en verder. Van d’n Heuvel tot de Zusters Clarissen en langs de vele residenties van de carnavalsverenigingen die Kruikenstad rijk is.

Lèèfarts
De Lèèfarts zorgt ervoor dat de Prins en zijn Gevolg gezond zijn en blijven. Van kleine pijntjes en schorre kelen en soms het wat serieuzere werk. De Lèèfarts is altijd een gediplomeerd arts en dat is soms ook echt nodig. Uiteindelijk zijn Prins en Gevolg een dag of 16 aan een stuk op pad en dan is er altijd wel iemand die medische hulp kan gebruiken. De Lèèfarts bevindt zich daarom uiteraard ook in het gezelschap van de Prinsebus. De Lèèfarts ontvangt bij zijn installatie als onderscheidingsteken de Aesculaap, die hij tot aan het “afhangen” na Et Sebiet zichtbaar draagt.

Chef du Pap
Deze man zorgt voor alle hapjes, snacks, ontbijtjes, diners etc. van de Prins en zijn Gevolg. Hij zorgt ook voor alle locaties waar zij tijdens carnaval ontbijten, lunchen en dineren. Tijdens carnaval zorgt de Chef du Pap verder dat Prins en Gevolg naast de nodige biertjes ook op zijn tijd een lekkere, soms zelfs gezonde, snack krijgen. Dit alles om hen goed fris en fruitig op de been te houden. De Chef du Pap ontvangt bij zijn installatie als onderscheidingsteken de Pollepel, die hij tot aan het “afhangen” na Et Sebiet zichtbaar draagt.

Hoffotograaf
De Hoffotograaf wordt benoemd door het bestuur. Van Elf-elf tot en met Et Sebiet legt hij het openbaar carnaval vast. Hij is aanwezig op Elf-elf en vanaf d’n Inhaol op de zaterdag van carnaval tot en met de sluiting van het carnaval tijdens Et Sebiet op dinsdag. Daarnaast is de Hoffotograaf zoveel mogelijk aanwezig op alle evenementen, festiviteiten en activiteiten die door de Carnavalsstichting Tilburg worden georganiseerd. De Hoffotograaf wordt zo spoedig mogelijk na Elf-elf officieel door de Prins van Kruikenstad geïnstalleerd. De Hoffotograaf ontvangt bij zijn installatie als onderscheidingsteken een ketting met de vermelding “Hoffotograaf”, die de Hoffotograaf tot aan het “afhangen” na Et Sebiet zichtbaar draagt.

Nalezen
Wil je het Gevolg en de leden daarvan beter bekijken? Ga dan naar de pagina Prins en Gevolg op deze website.

Anderen lazen ook:

Wijzigingen in het bestuur van Carnavalsstichting Tilburg
Ontwerp jij het stadsembleem voor carnaval 2025?