Festiviteiten

De evenementen waarvoor de commissie festiviteiten verantwoordelijk is, zijn de Wèèrmdraaje, Kroegendwèèltocht, Haandeschudde, Kruikenviering, Kruikenstad in Koor en Et Sebiet. De commissie Festiviteiten streeft er elk jaar weer naar om iets bijzonders en vernieuwends neer te zetten tijdens carnaval.

Wèèrmdraaje

Voorafgaand aan de Kroegendwèèldocht wordt de grootste Groen-Oranje VrijMiBo georganiseerd: het Wèèrmdraaje. Zo kom je alvast goed in de carnavals-stemming. Op de eerste dag trappen we af met onze vrijmibo in de meest carnavaleske kroeg van afgelopen jaar!

Kroegendwèèltocht
In Kruikenstad vindt traditioneel de Kroegendwèèltocht plaats op de vrijdagavond. Een uniek evenement in Brabant waarbij de carnavalsliefhebber al een voorproefje krijgt van carnaval wat officieel natuurlijk een dag later start. Het centrum van Kruikenstad verandert tijdens de Kroegendwèèltocht in een hossende en feestende menigte van carnavalsliefhebbers. De deelnemende Kruikenkroegen hebben hun onderkomens een carnavaleske metamorfose gegeven en op de pleinen staan diverse podia waar iedereen muzikaal vermaakt wordt. Tijdens de Kroegendwèèltocht is het mogelijk om te stemmen op jouw favoriete Kruikenkroeg. Aan het einde van de Kroegendwèèltocht wordt de winnaar bekendgemaakt. De Kruikenkroeg die als winnaar uit de bus komt, organiseert in het komende carnavalsjaar het Wéérmdraaje!

Haandeschudde
Op carnavalszaterdag na d’n Inhaol zullen de Prins en zijn gevolg in een gepaste locatie carnavalvierend Kruikenstad ontvangen voor het traditionele “Haandeschudde”. Iedere carnavalsvierder kan persoonlijk de hand van de Prins en zijn gevolg schudden om hen een fijne carnaval te wensen.

Kruikenviering
Traditiegetrouw wordt op carnavalsmaandag de Kruikenviering gehouden in de St. Josephkerk op d’n Heuvel. Een viering vol met muziek, humor en de warme verbroedering die carnaval ons geeft. Ieder jaar wordt de zang verzorgd door een fantastisch koor en maken we er met zijn allen een gezellige groen-oranje viering van.

Kruikenstad in Koor
Kruikenstad in Koor is hét evenement voor de zingende carnavalsvierder. Op maandagavond trekt heel Kruikenstad naar de Heuvel om vanaf 20:00 uur een groots en gezamenlijk carnavalsconcert te kunnen beleven. Deze avond wordt begeleid door het “Kruikenstad in Koor Harmonieorkest”. Dit orkest is speciaal voor deze gelegenheid geformeerd uit 40 muzikanten.

Et Sebiet
Carnaval eindigt traditiegetrouw op dinsdagavond om 23.11 uur. Iedere échte carnavalsvierder trekt dan naar d’n Heuvel om daar gezamenlijk met alle Kruikinnen en Kruiken het carnaval af te sluiten. Het laatste half uur van Et Sebiet staat in het teken van het officiële afscheid van carnaval. De Prins van Kruikenstad draagt de sleutel van de stad weer over aan de Burgemeester van Tilburg. Vervolgens maakt hij het nieuwe motto van het volgende carnavalsseizoen bekend. Onder begeleiding van het luidkeels door iedereen meegezongen “Sebiet dan is ut mèèrge”, begeeft de Prins zich dan met zijn gevolg naar de Kruikenzeiker. Om exact 11 over 11 ‘s avonds haalt hij deze van zijn sokkel en is carnaval helaas weer voorbij…

Voor informatie of vragen aan de Commissie Festiviteiten: festiviteiten@kruikenstad.nl