Festiviteiten

De evenementen waarvoor de commissie festiviteiten verantwoordelijk is, zijn de Groen-Oranje VrijMiBo, Kroegendwèèltocht, Haandeschudde, Fist@Heuvel, Kruikenviering, KaajbandeFist, Kruikenstad in Koor, BoelieKroelieFist en Et Sebiet. De commissie Festiviteiten streeft er elk jaar weer naar om iets bijzonders en vernieuwends neer te zetten tijdens carnaval.

Groen-oranje Vrijmibo
Voorafgaand aan de Kroegendwèèldocht wordt de Groen-Oranje VrijMiBo georganiseerd om alvast goed in de carnavals-stemming te komen.

Kroegendwèèltocht
In Kruikenstad vindt traditioneel elk jaar de aftrap van carnaval plaats tijdens de Kroegendwèèltocht op de vrijdagavond. Een uniek evenement in Brabant waarbij de carnavalsliefhebber al een voorproefje krijgt van carnaval wat officieel natuurlijk een dag later wordt geopend. Het centrum van Kruikenstad verandert tijdens de Kroegendwèèltocht in een hossende en feestende menigte van carnavalsliefhebbers. De deelnemende Kruikenkroegen hebben hun onderkomens een carnavaleske metamorfose gegeven en op de pleinen staan diverse podia waar iedereen muzikaal vermaakt wordt.

Haandeschudde
Op carnavalszaterdag na d’n Inhaol zullen de Prins en zijn gevolg in een gepaste locatie carnavalvierend Kruikenstad ontvangen voor het traditionele “Haandeschudde”. Iedere carnavalsvierder kan persoonlijk de hand van de Prins en zijn gevolg schudden om hen een fijne carnaval te wensen.

Fist@Heuvel
Op de zaterdagavond tijdens carnaval organiseert de commissie Festiviteiten Fist@Heuvel. Hét jongerenevenement van carnaval in Kruikenstad. Ieder jaar wordt de Heuvel omgebouwd tot de Grootste Kroeg van Kruikenstad. Nationale artiesten en DJ’s maken er ieder jaar een groot feest van.

Kruikenviering
Traditiegetrouw wordt op carnavalsmaandag de Kruikenviering gehouden in de St. Josephkerk op d’n Heuvel. Een viering vol met muziek, humor en de warme verbroedering die carnaval ons geeft. Ieder jaar wordt de zang verzorgd door een fantastisch koor en maken we er met zijn allen een gezellige groen-oranje viering van.

Kaajbandefist
Sinds eind jaren negentig wordt het Kaajbandefist georganiseerd voor alle Kruiken en Kruikinnen. Het Kaajbaandefist is een feest voor jong en oud, waarbij het publiek kan genieten van optredens van de beste kapellen die Kruikenstad rijk is. Dit buitenevenement vindt plaats op de Korte Heuvel. Openbaar carnaval zoals het bedoeld is! Gezellig op straat!

Kruikenstad in Koor
Kruikenstad in Koor is hét evenement voor de zingende carnavalsvierder. Op maandagavond trekt heel Kruikenstad naar de Heuvel om vanaf 20:00 uur een groots en gezamenlijk carnavalsconcert te kunnen beleven. Deze avond wordt begeleid door het “Kruikenstad in Koor Harmonieorkest”. Dit orkest is speciaal voor deze gelegenheid geformeerd uit 40 topmuzikanten.

BoelieKroelieFist
Op carnavalsdinsdag is het tijd voor het BoelieKroelieFist! Meteen na de Kènderstoet barst het feest los. Van 15:00 uur tot 20:00 uur bruist de grote tent op het Piusplein met diverse acts, voor zowel de allerkleinste als de allergrootste carnavalsvierder. BoelieKroelie is voor iedereen!

Et Sebiet
Carnaval eindigt traditiegetrouw op dinsdagavond om 23.11 uur. Iedere échte carnavalsvierder trekt dan naar d’n Heuvel om daar gezamenlijk met alle Kruikinnen en Kruiken het carnaval af te sluiten. Het laatste half uur van Et Sebiet staat in het teken van het officiële afscheid van carnaval. De Prins van Kruikenstad draagt de sleutel van de stad weer over aan de burgemeester van Tilburg. Vervolgens maakt hij het nieuwe motto van het volgende carnavalsseizoen bekend. Onder begeleiding van het luidkeels door iedereen meegezongen “Sebiet dan is ut mèèrge”, begeeft de Prins zich dan met zijn gevolg naar de Kruikenzeiker. Om exact 11 over 11 s ‘avonds haalt hij deze van zijn sokkel en is carnaval helaas weer voorbij…

Voor informatie of vragen aan de Commissie Festiviteiten: [email protected]